Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania. Îngrijitoare româncă: „Străinătatea mi-a oferit o viață mai bună”. Un tribunal a decis salariul minim între 9 - 12.000 de euro pe lună
WhatsApp
Ei locuiesc cu seniori și au grijă de ei 24/7. Aproximativ 700.000 de muncitori de 24 de ore din Europa de Est lucrează în Germania, mulți dintre ei pentru salarii minime. Românca Liana vorbește despre momente grele, dar spune că îi place meseria.
Foto ILUSTRATIV

În anul 2015, viața Lianei s-a schimbat pentru totdeauna. Avea probleme financiare majore și știa că trebuie să facă ceva. Așa că românca, în vârstă de 53 de ani, a luat o decizie. Liana, care de fapt are un alt nume și este o asistentă calificată, a urcat într-un autobuz din orașul ei natal până la Freiburg, landul Baden-Württemberg din Germania. Ea s-a îndreptat către un hotel unde lucra unul dintre prietenii ei, sperând să-și găsească un loc de muncă acolo.

„Nu poți lucra aici”, i-a spus directorul după două zile. Liana era disperată. Dar apoi și-a amintit de un fluturaș pe care l-a primit de la o femeie în stația de autobuz. A sunat la numărul care era tipărit acolo și, cu 20 de euro în buzunar, a mers cu mașina la un interviu în Langenbach, la aproape 450 de kilometri distanță. Astăzi, femeia care i-a oferit fluturașul este șefa Lianei.

Italia. Badantă româncă, agresată de frații pensionari de care avea grijă: „Am suportat pentru că aveam nevoie de acel salariu”

 

Liana primește 1.500 de euro pentru serviciul non-stop

 

Liana lucrează ca îngrijitoare 24 de ore pe zi în Germania din 2015, la fel ca în jur de 700.000 de alți est-europeni. Asta înseamnă că locuiește cu bătrânii pe care îi îngrijește. Când își descrie meseria, Liana vorbește cu mare mândrie. „Este vorba de a fi acolo pentru bătrâni, de a le oferi momente frumoase”, spune Liana într-un interviu pentru FOCUS Online. Dar de îndată ce își enumera sarcinile, devine clar: nu este atât de ușor până la urmă.

Ziua Lianei începe cu pregătirea micului dejun. Când clienții ei se trezesc, ea se spală pe dinți, se spală pe față, îi îmbracă. „Fiecare zi este puțin diferită, merg și la cumpărături și îi întreb pe bătrâni ce le-ar plăcea să mănânce ca să-l gătesc mai târziu”, spune românca de 53 de ani.

Ea vorbește despre modul în care se comportă cu clienții ei. Liana se ocupă și de medicamentele pentru bătrânii pe care îi îngrijește. „La urma urmei, sunt asistentă, așa că nu e nicio problemă”. Pentru munca ei, românca primește în jur de 1.500 de euro net pe lună, uneori ceva mai mult, spune ea.

Spania. Îngrijitoare româncă, la închisoare după ce a neglijat pensionara. Primea 1.200 euro lunar, dar ea se ocupa de afacerea familiei

Salariul minim în Germania este de 1702,13 euro brut (săptămâna de 40 de ore, din ianuarie 2022), cu deduceri, aceasta fiind o medie cuprinsă între 1.100 și 1.300 de euro net.

În ciuda veniturilor ei mici, Liana nu crede că este plătită prost. Acest lucru are de-a face și cu faptul că a câștigat mult mai puțin în țara ei de origine, România. Liana își întreține familia cu salariul. „Acum am o viață diferită, străinătatea mi-a oferit o viață mai bună decât înainte”, spune ea. Aproape că și-a pierdut casa în 2015, dar nu mai are astfel de griji.

 

„Nu m-am gândit niciodată la mine”

 

Dar nu fiecare lucrător de îngrijire de 24 de ore este la fel de mulțumit de jobul lor - și mai ales de salariu - ca Liana. Dorina D., o femeie din Bulgaria, a avut grijă de o femeie de 90 de ani din Berlin în 2015. Pentru că trebuia să lucreze non-stop sau să fie de gardă, ea a cerut salariul minim german. Cazul a fost judecat la Tribunalul Federal de Muncă (BAG) din Erfurt.

În vara lui 2021, judecătorii au returnat o decizie în favoarea Dorinei D. În consecință, lucrătorii străini de îngrijire detașați în Germania au dreptul la salariul minim legal. Expertul Verdi în sănătate și îngrijire, Dietmar Erdmeier, a declarat într-un interviu acordat portalului „Neues Deutschland” că avocații „au făcut vizibilă valoarea muncii pe care o fac femeile din Europa de Est care îngrijesc bătrânii acasă”.

Italia. Badantă româncă, agresată și șantajată de un bătrân: "Dacă nu te culci cu mine, îți voi răpi și viola fiica"

Cât de mare este, asta devine rapid clar într-o conversație cu Liana. În șapte ani ca muncitor de 24 de ore, ea a văzut mulți oameni murind. „Întotdeauna este greu, dar îmi spun că am făcut totul, am făcut bine”. Uneori, spune femeia de 53 de ani, era „epuizată psihic”. „La urma urmei, am trăit cu acești oameni. Nu m-am gândit niciodată la mine”.

 

Îngrijirea 24 de ore pe zi ar costa între 9.000 și 12.000 de euro

 

Să fii acolo 24 de ore pe zi, 24 de ore cu responsabilitate. Hotărârea Tribunalului Federal de Muncă ar putea deschide calea pentru o plată mai echitabilă pentru îngrijitorii din Europa de Est. Dar, în practică, există o problemă, așa cum au arătat ultimele luni.

La scurt timp după ce a fost anunțat verdictul, au apărut temeri că lucrătorii de 24 de ore vor trece la munca nedeclarată sau la munca independentă falsă. Pentru că salariul minim ridică, de asemenea, o întrebare neplăcută pentru multe persoane care au nevoie de îngrijire: îmi pot permite în continuare serviciul de 24 de ore pe zi? 80% dintre cei 4,1 milioane de oameni care au nevoie de îngrijire din Germania nu vor să meargă la un azil de bătrâni.

Ambasada României în Italia, anunț pentru compatrioții care muncesc în domeniul asistenței familiale

Se bucură că există oameni ca Liana care pot locui cu ei și pot avea grijă de ei. Odată cu decizia Tribunalului Federal de Muncă, cei care au nevoie de îngrijire ar trebui să fie îngrijiți acasă de trei lucrători în ture - dacă îngrijitorul este angajat permanent. Pentru asta s-ar datora între 9.000 și 12.000 de euro pe lună. O sumă care depășește bugetul majorității bătrânilor.

 

Expert în asistență medicală Fussek: „Femeile din Europa de Est sunt de obicei singure”

 

Este șocant faptul că unele agenții care oferă îngrijitori corespunzători au evitat termenul „îngrijire 24 de ore pe zi” de la hotărârea Tribunalului Federal de Muncă. În schimb, de exemplu, agenția din Augsburg „Vis-a-Vis” scrie despre „îngrijirea în comunitatea de acasă”.

Se subliniază chiar în mod explicit că serviciile oferite de lucrătorii din Europa de Est nu sunt întotdeauna în standby și că programul lor de lucru este de maximum 45 de ore pe săptămână.

Austria. Îngrijitoare româncă, acuzată de familia pensionarei de care avea grijă: „Nu vrem să treacă cineva prin așa ceva”

„Ne asigurăm de ani de zile că personalul nostru primește un contract legal de muncă de 40 de ore, îngrijitorii sunt plătiți cu mult peste salariul minim german”, scrie agenția. Și mai departe: „Îngrijitorii noștri alternează la fiecare două-trei luni, se dezvoltă încrederea și apropierea”

Expertul în îngrijire medicală Claus Fussek critică astfel de formulări. El spune pentru FOCUS Online: „Femeile din Europa de Est sunt de obicei singure, sunt în permanență sub putere, de obicei trebuie să aibă grijă de clienți demenți și neliniştiți”. În principiu, probabil că este o muncă non-stop până la urmă. El consideră că hotărârea BAG este fundamental corectă și importantă. „În realitate, nimic nu s-a schimbat cu adevărat de atunci”.

 

Fussek consideră că discuția despre îngrijirea de 24 de ore este ipocrită

 

El însuși cunoaște mulți oameni „care au argumentat întotdeauna împotriva acestor condiții de muncă – până când cineva din propria familie s-a îmbolnăvit”, spune Fussek. Un azil de bătrâni nu a fost o soluție pentru cei mai mulți dintre ei, așa că s-a luat decizia de a avea un îngrijitor 24 de ore pe zi. Găsește așadar discuția despre îngrijirea permanentă „ipocrită și necinstită”.

În cele din urmă, nu există o soluție rapidă la problema exploatării îngrijitorilor din Europa de Est. În acordul de coaliție, noul guvern federal a promis să creeze „o bază legală sigură pentru îngrijirea 24 de ore pe zi în sectorul familiei”. Fussek găsește o discuție sinceră asupra subiectului central. „Soluțiile și ideile trebuie să vină din societate, din îngrijire și de la rude. Trebuie să fie practice și accesibile”, spune el. Te poți confrunta cu politica cu asta.

Germania. O îngrijitoare româncă ar fi atacat brutal pensionara de care avea grijă. „Asistenta groazei” riscă ani grei de închisoare

În orice caz, Liana vrea să continue să lucreze ca îngrijitor 24 de ore din 24 pe viitor. Ea își numește meseria „hobby-ul ei” și spune: „Îmi place meseria mea. M-am obișnuit acum”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel