Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Eclipsă de soare - 25 octombrie. Când începe și cum să urmăriți eclipsa de soare online și în realitate
WhatsApp
Nu rata eclipsa parțială de soare, marți, 25 octombrie, care va fi vizibilă în România.În țara noastră, punctul maxim al eclipsei va fi atins în nord-est, când discul solar va fi acoperit în proporție de 44%.
Tot ce trebuie să știi despre eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 / Foto: Unsplash

Luna va trece prin fața unei părți a Soarelui în această noapte, 25 octombrie 2022, într-un eveniment care va avea ca rezultat o eclipsă parțială de Soare.

Observatorul Astronomic, Vasile Urseanu, a explicat că eclipsa parțială de soare va începe în momente diferite de la vest la est. Cel mai devreme, eclipsa va începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu va începe în sud-estul țării, la ora 12:28, potrivit Știrile ProTV.

În nord-vestul țării, eclipsa va dura 2 ore și 18 minute, iar în nord-est va dura 2 ore și 26 de minute. În București, eclipsa va începe la ora 12:28 și se va termina la 14:49. 

Această eclipsă de Soare va fi vizibilă dintr-o mare parte a Europei, precum și din nordul Africii, Orientul Mijlociu și vestul Asiei. Maximul eclipsei se va produce în apropiere de Rusia, unde soarele va fi acoperit în proporție de 82%. Nu va fi vizibilă din SUA, Canada, țările din America de Sud sau Australia.

Din Marea Britanie, cel mai bun moment pentru a vedea eclipsa va fi de la ora 10:00 BST (09:00 UT) până la ora 12:00 BST (11:00 UT)

 

Ce este o eclipsă parțială de soare?


Eclipsele parțiale de Soare se produc atunci când, dintr-o anumită locație de pe Pământ, doar o parte din discul Soarelui este acoperită de discul Lunii.

Din punct de vedere tehnic, în timpul unei astfel de eclipse, este vorba de umbra penumbrală a Lunii care trece peste noi.

Cantitatea din discul Soarelui care este acoperită este descrisă de două mărimi: magnitudinea eclipsei și obscuritatea.

 

Magnitudinea eclipsei - descrie cât de mult se întinde corpul eclipsant peste diametrul obiectului eclipsat. De exemplu, dacă marginea Lunii ajunge la mijlocul Soarelui în punctul de eclipsă maximă, aceasta ar fi descrisă ca o eclipsă parțială cu magnitudinea de 50%; Luna acoperă jumătate din diametrul aparent al Soarelui.

Obscurizarea eclipsei - descrie cât de multă suprafață este acoperită. În exemplul nostru, în care Luna se deplasează într-o poziție în care marginea sa atinge centrul discului Soarelui, gradul de întunecare ar fi de 39,1%, presupunând că diametrul aparent al Soarelui și al Lunii ar fi același.

În practică, există mici diferențe între dimensiunea aparentă a Soarelui și a Lunii, cauzate de orbita eliptică a Lunii în jurul Pământului și de orbita eliptică a Pământului în jurul Soarelui.

 

Cum să urmăriți eclipsa de soare online

 

Royal Observatory Greenwich va transmite în direct eclipsa parțială de soare prin intermediul telescopului astrografic Annie Maunder. Transmisiunea în direct este prezentată de astronomul ROG Jake Foster, astfel încât, chiar dacă vizibilitatea este slabă, puteți să vă țineți la curent cu ceea ce se întâmplă.

Urmăriți eclipsa prin intermediul vizualizării de mai jos:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Inedit Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel