Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Diaspora are talent: Festivalul Concurs Internațional ROMA-NIA și-a desemnat câștigătorii
WhatsApp
La Roma s-a desfașurat recent Festivalul Concurs ROMA-NIA, în cadrul căruia au fost premiate talentele românești din diaspora. 

Primul Talent Show adresat românilor de toate vârstele de peste granițe, Festivalul Concurs ROMA-NIA, s-a desfășurat pe 30 iunie, la Roma. Finala, care a durat pe parcursul a 12 ore, s-a desfășurat într-una din cele mai prestigioase locații din Ostia Antica (Roma) Sala Riario. Este o sală care are valoarea unui muzeu datorită frescelor din 1500 care îi împodobesc pereții, fresce care reprezintă chiar scene de pe Columna lui Traian. 

În cadrul festivalului, care a avut 100 de momente LIVE de canto, dans, teatru și nu numai, au participat artiști din Italia, România, Grecia, Republica Moldova, Ucraina. Concursul a avut două etape, una de preselecție și cea finală, din 30 iunie. În total s-au calificat la ultima etapă aproape 50 de concurenți la Categoria Online și aproape 100 la Finala în prezență. Unii dintre concurenți au participat cu succes la competiții importante la nivel național și internațional, cum ar fi Festivalul Sanremo Junior sau Campionatul european de dans pentru tineri. 

“Ne bucurăm împreună de acest eveniment cultural internațional remarcabil și suntem mândri pentru ocazia oferită de a promova alături de dumneavoastră cultura românească prin intermediul muzicii. Orice țară are propria bogăție culturală și noi, ca popor român, ne putem considera norocoși că putem împărtăși cu prietenii noștri identitatea noastră, inclusiv prin intermediul muzicii” - este mesajul transmis de Ambasada României în Italia.

festivalul-roma-nia

Premii și câștigători

 

Iată și cele mai importante premii acordate în cadrul Concursului: Trofeul Festivalului, precum și un premiu de 400 de euro, a fost acordat tinerei Melissa Memeti (13 ani, Italia). Premiul I a fost câștigat de către Mara Antonia Bunea (10 ani, România) iar Premiul II de către Anna Maria Mihalache (11 ani, Italia). Cele două tinere au primit vouchere în valoare totală de 600 de euro pentru a-și continua pregătirea muzicală la Roma-Nia Academy. 

Câteva impresii culese “la cald”: Melissa Memeti, italiancă, e câștigătoarea Marelui Trofeu al Festivalului:“Mama mea e originară din Serbia, tata e italian. Mi-a plăcut foarte mult Concursul, mai ales să descopăr tradiții din alte țări”; Antonia Bunea, Premiul I, “Am venit special pentru concurs din Brăila, a fost minunat, mi-am făcut prieteni! Familia are o parte din sufletul meu, cealaltă aparține muzicii. Fără muzică, nu pot trăi!” Anna Maria Mihalache, Premiul II, trăiește la Vetralla (Italia): “A fost super atmosfera, am simțit susținerea publicului”. 

Juriul a desemnat și câștigătorii titlurilor de Miss și Mister Roma-nia, cucerite de doi tineri din Italia, Isabel Cionca (13 ani) și Leonardo Ilieș (17 ani), care sunt și doi talentați interpreți la pian, respectiv saxofon. Premiul pentru popularitate online a fost câștigat de Iustin Radu Ioan, din România. Au fost acordate Trofee și Premii pentru fiecare categorie în parte și, de asemenea, pentru concurenții care s-au remarcat la Secțiunea Online a Concursului. Lista completă se regăsește pe pagina de Facebook a Festivalului. 

“Calitatea concurenților foarte înaltă, a fost o jurizare dificilă”

“O felicit pe Mihaela Bolog pentru efortul de a crește acest Festival, ediția a doua a fost una foarte bună. Au fost multe momente artistice, a fost o zi întreagă de Concurs, cu activitate susținută din partea juriului, cu momente de așteptare și emoții și pentru concurenți” - Raluca Diaconu, președinta Juriului. “Față de ediția trecută, am avut mai mulți concurenți și foarte bine pregătiți, veniți din multe țări din diaspora și nu numai. A fost dificil pentru juriu să decidă! Într-adevăr s-a simțit emoția unui Festival adevărat, atmosferă extraordinară, fantastică. Noi toți plecăm cu un bagaj emoțional mare și dorința de a ne revedea și anul viitor” - Mariana Bargan, membru al Juriului (Grecia). 

concurenti-pe-scena

“Diaspora merită promovată, aici talentul a fost la el acasă”

 

Mihaela Bolog, organizator și ideator al Festivalului, a făcut un bilanț al celei de-a doua ediții. “Emoții, tensiune, extaz, melancolie, suspans, trăiri de toate tipurile: am avut peste 100 de momente în live, o locație de vis, sala mereu plină. Concurenții veniți de peste tot, inclusiv au venit aici din România, cu sacrificii pentru că au crezut în festivitatea noastră, fapt ce ne impulsionează și ne motivează și mai mult pentru viitor. Am văzut lacrimi în ochi, inclusiv în ochii juraților! A fost un maraton de 12 ore, care a avut în spate o muncă titanică. Doresc să mulțumesc tuturor colaboratorilor și tuturor celor care au crezut în competiție. Merită să dăm valoare diasporei, să aducem aici talente chiar și din România. Am avut chiar și concurenți din Italia, pentru că am dorit o competiție deschisă tuturor! La cele două categorii, online și în prezență, am dat prioritate talentului. Iar talentul a fost la el acasă!”

Festivalul s-a bucurat de o participare internațională: concurenții, cu vârsta cuprinsă între 6 și 60 de ani, au evoluat  cu brio la una sau mai multe din secțiunile Festivalului: Muzică românească, Muzică internațională, Muzică populară, Muzică instrumentală, Vocea Diasporei, Recital, Creație muzicală, Dans, Teatru, Artist pe scenă, Videoclip, Cea mai bună voce Studio, Crew / Grupuri / Ansambluri, Remember, Miss și Mister Roma-Nia 2024

Juriul a fost unul de excepție: Președinta Juriului a fost Raluca Diaconu, interpretă de muzică populară și prezentatoare TV (România), Mariana Dudnic, violonistă originară din Republica Moldova, membru în Orchestra oficială a Festivalului Sanremo, Mariana Bargan, (Grecia), profesor de muzică și președinta Asociației Culturală Româno-Elenă "ARTĂ ȘI CULTURĂ”, partener oficial al Evenimentului, Andrei Murariu, antreprenor și președintele “Asociației pentru Identitatea Românească” (Italia), care a acordat și Marele Premiu, în valoare de 400 de euro, Nicolò Innocenzi, cunoscut actor italian. Juriul online a fost alcătuit din Andra Dan, soprană lirică și profesor de canto și Daniele Si Nasce, artist italian care a susținut concerte pe scene importante din Peninsulă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Inedit Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel