Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum se simte inflaţia în casele romanilor?
WhatsApp
Privind cu un an în urmă, în luna februarie şi în prezent, în aceeaşi lună, observăm o creştere ratei anuale a inflaţiei cu un procent de 8,5 %. Surprinzător sau nu, unii romani abia mai pot face faţa tuturor scumpirilor. Conform statisticilor, economia ţărilor ce fac parte din Uniunea Europeană, va creşte cu 2,7$% în 2022 și cu 1,5$% în 2023. Pentru zona euro, datele susţin o creştere de 2,6$% în 2022, cu un ritm mai moderat, de 1,4$%, în 2023

Când vine vorba de inflaţie, se preconizează că media anuală va avea valori maxime în 2022. Inflaţia este un fenomen comun pe care îl trăieşte în prezent economia românească, iar efectele sale au fost observate şi pe piaţa imobiliară, preţurile crescând în timp.

Rata crescută a inflaţiei a afectat, de asemenea, sectorul finanţării locuinţelor din România, care a adus niveluri ridicate ale dobânzii. În prezent, acest sector este dominat de aşa-numiţii dezvoltatori sau agenţi imobiliari care oferă clienţilor produse cu dobândă ridicată pentru a-i menţine interesaţi de o piaţă volatilă. Inflaţia afectează pe toată lumea, inclusiv pe cei cu economii şi pe cei cu venituri fixe, cum ar fi pensionarii şi lucrătorii care economisesc pentru pentru a cumpăra o casă.

 

Moduri în care ințaţia poate afecta o persoană

 

1. Individul îşi cheltuieşte banii într-un ritm mai rapid decât îi câştiga, aşa că ajunge să cheltuiască mai mult pe un anumit produs în timp.

2. Costul produselor pe care le cumpăra creşte, ceea ce face mai dificilă economisirea banilor. Inflaţia afectează costul bunurilor şi serviciilor, precum şi salariile (suma pe care o realizează o persoană într-o oră).

3. Produsele vor deveni mai scumpe în timp, iar acest lucru conduce la cheltuieli mai mari.

Conform specialistilor, în 2022, economia românească se afla într-o poziţie de risc când vine vorba de acest fenomen economic. Mai exact, inflaţia a crescut faţă de începutul anului 2021, ceea ce poate cauza unele probleme financiare serioase pentru casele romanilor. Multe industrii au fost forţate să-şi crească preţurile pentru a ţine pasul. Acest lucru poate fi dăunător în special pentru gospodăriile cu venituri mai mici, care sunt forţate să cheltuiască mai mulţi bani pentru a supravieţui şi totodată, pentru a-şi achita facturile.Inflaţia a fost întotdeauna o durere de cap pentru majoritatea oamenilor. Este unul dintre modurile prin care valoarea banilor scade. Când apare inflaţia, costul bunurilor şi serviciilor creşte. Oamenii încep să simtă schimbările şi încearcă să facă astfel încât banii să le ajungă cât mai mult.

 

Câteva lucruri pot afecta negativ cheltuielile dintr-o gospodărie, pe timp de inflaţie

 

1. Creşterea costului alimentelor: costurile alimentelor poate creşte brusc atunci când preţurile anumitor bunuri de bază, cum ar fi orezul, legumele şi carnea, cresc.

2. Creşterea facturilor la utilităţi: facturile lunare de utilităţi pot creşte fără avertisment, din cauza inflaţiei. De exemplu, facturile de energie electrică au crescut considerabil odată cuinflaţia.

3. Costuri mai mari pentru achiziţionarea locuinţelor. Odată cu creşterea inflaţiei şi valoareaproprietăţilor tinde să crească.

Inflaţia estimată pentru acest an a fost de 2% şi poate afecta câţi bani câştiga oamenii şi cât trebuie să cheltuiască pentru activităţile de zi cu zi. Fiecare roman va fi afectat, însă, în special cei cu venituri mai mici, care nu îşi pot permite să economisească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel