Adriana Vainer avea 14 ani când a venit să locuiască la Roeselare. Cu doi ani înainte, tatăl ei fugise din România în Belgia. Familia Vainer a găsit o casă în oraș. „Am fost foarte bine primiți aici”.
Numărul românilor din Roeselare a crescut acum la 2.000. Acest lucru îl face cel mai mare grup de populație străină din oraș.
„Faptul că atât de mulți români trăiesc aici are legătură cu sectorul alimentar. Multe companii cer angajarea lucrătorilor români”, spune Adriana.
Din 2014 nu mai este necesar un permis de muncă pentru românii care doresc să lucreze în Belgia. Această piață liberă a muncii face astăzi mult mai ușor accesul la lucrătorii din țara balcanică.
Adriana a început să lucreze la agenția de ocupare temporară „Let's Work” în 2010. De atunci a fost numită „manager de divizie internațională”. Aproximativ 15 persoane lucrează în biroul său de-a lungul Sint-Michielsstraat. „În ultimii ani am început să ne specializăm în români și moldoveni care doresc să lucreze într-una dintre numeroasele companii din oraș.”
Biroul interimar are și doi angajați permanenți în România. De acolo, îi examinează pe cei care vor să vină să lucreze în Belgia. „Situația din România nu este încă roz. Țara face progrese lente, iar corupția este încă acolo. Oamenii cu care vorbim acolo s-au gândit deja să construiască o viață nouă undeva”.
Odată ce muncitorii interesați ajung în Belgia, ei sunt examinați din nou de Adriana și echipa ei: „Este important să livrăm oameni fiabili și buni companiilor. De asemenea, ne ocupăm singuri de locuințe. În timpul unei conversații, de multe ori le spun oamenilor despre cum am reușit să mă simt atât de acasă aici, în trecut. Românii pot folosi aceste sfaturi pentru a se adapta mai repede la noul lor mediu”.
După Roeselare, în Gent a fost deschis un birou interimar similar „Let's Work”. Toamna aceasta este și rândul Anversului. „În prezent, populația românească este cea mai mare din Roeselare, dar observăm, de asemenea, că cererea de lucrători români crește în alte orașe. Anumite locuri de muncă sunt încă dificil de ocupat cu belgieni. Recunoștința românilor față de angajatorul lor este mare. Sunt fericiți că pot lucra aici”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News