Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Apă cu porția” în România. Locuitorii din mai multe localități gălățene au apă doar trei ore pe zi; altele - o zi da, una nu
WhatsApp
Creşte numărul localităţilor în care apa potabilă este furnizată cu program. 

Locuitorii din 10 localităţi din judeţul Galaţi vor avea apă la robinet doar câteva ore pe zi. Din cauza secetei, şi traficul pe Dunăre este afectat.

Apa este furnizată cu program în comunele Movileni - nouă pe zi; Cosmeşti, în trei state - nouă ore pe zi, până pe data de 31 august; alternativ, cu câte o săptămână cu program complet, Bereşti Meria, Cavadineşti - aici apa este furnizată o zi da, una nu, în două sate; la Rădeşti, la Nicoreşti - cinci ore pe zi, în trei sate; Vârlezi - patru ore pe zi, Griviţa şi Suceveni; la Bereşti, jumătate din oraş primeşte apă opt ore pe zi.

Locuitorii din mai multe localități gălățene au apă doar trei ore pe zi; altele - o zi da, una nu

 

De asemenea, secetă prelungită creează probleme la trecerea cu bacul între Galaţi şi judeţul Tulcea. Din cauza nivelului tot mai scăzut al Dunării, societatea care operează bacurile a anunţat că nu mai poate respecta orarul de traversare şi nu mai poate transporta de pe un mal pe altul autovehicule de mare tonaj sau cu garda joasă.

Tendinţa de scădere a Dunării se menţine deoarece urmează o perioadă caniculară cu temperaturi foarte ridicate şi lipsă totală de precipitaţii pe tot parcursul fluviului, potrivit Rador.

Debitul Dunării la intrarea în țară, miercuri, era de  2050 mc/s, în scădere față de 3000 mc/s.

Prognoza pentru Dunăre emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor anunță un debit al Dunării la Baziaș de 1850 mc/s în data de 29 iulie. Cel mai mic debit al Dunării s-a înregistrat în 1992 când a fost de 1580 cm/s.

„Apă cu porția” în România

 

Rezerva de apă este disponibilă pentru toți beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.

Restricțiile în alimentarea cu apă (centralizat sau din foraje) sunt impuse de operatorii de apă pentru fiecare caz în parte pentru a avea timp să își umple rezervoarele de înmagazinare a apei.

Pentru zonele cele mai expuse fenomenului de secetă (în special în localitățile mici și mediul rural din zona Moldovei), populația este ajutată de autoritățile locale și Inspectoratele Județene de Situații de Urgență care asigură necesarul de apă pentru oameni și animale.

La această oră nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de alimentare centralizate din marile așezări urbane.

Cu toate acestea, să nu uităm că apa este o resursă naturală limitată. De aceea, este nevoie să conștientizăm faptul că în această perioadă trebuie să economisim apa și să apelăm acolo unde avem această posibilitate la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol.

Recomandările specialiștilor de la Apele Române pentru economisirea apei

 

Verificarea periodică a instalației de apă din locuință, a vaselor de toaletă și a oricăror altor mijloace de consum apă astfel încât să fie în stare bună de funcționare, iar dacă se constată defecțiuni să fie reparate în regim de urgență;

Folosirea rațională a apei la baie și bucătărie, fără a lăsa robinetul să curgă nejustificat (fără a face operațiuni de spălare);

Folosirea, pe cât posibil, a fântânilor pentru udarea grădinilor sau folosirea unui sistem de irigare care minimizează consumul de apă (ex: prin picurare);

Refolosirea apei în care se spală legumele și fructele pentru udarea plantelor;

Întreținerea permanentă a piscinelor pe tot sezonul de vară pentru evitarea golirii și reumplerii acestora;

Montarea economizoarelor de apă la robinete;Utilizarea mașinilor de spălat (rufe și vase) în perioadele din zi când este consum mic de apă;

Folosirea/înmagazinarea apei din precipitații;

Adâncirea/denisiparea fântânilor/forajelor.

Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” continuă monitorizarea fenomenului de secetă și iau măsurile necesare de păstrare a rezervelor de apă în marile lacuri de acumulare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel