Avocații femeii din SUA spun că o firmă de avocatură americană a trimis o scrisoare de "încetare și renunțare" în decembrie, în numele lui Andrew Tate și al fratelui său Tristan.
Scrisoarea amenința că îi va da în judecată pe femeie și pe părinții acesteia pentru 300 de milioane de dolari (249 de milioane de lire sterline) dacă nu își retrage declarațiile.
BBC a văzut o copie redactată a scrisorii, aparent trimisă în numele fraților.
"În aprilie 2022", se spune în scrisoare, "ați declarat în mod fals unei terțe părți că clientul nostru v-a traficat cu ființe umane, a abuzat de dumneavoastră și v-a ținut împotriva voinței dumneavoastră [...] Ați repetat declarații false și defăimătoare către poliție, mass-media și un alt cetățean al Statelor Unite despre frații Tate".
Andrew și Tristan Tate se află în prezent în arest preventiv în România, în timp ce poliția investighează acuzațiile de trafic și viol, pe care ambii bărbați le neagă.
Benjamin Bull - care lucrează pentru Centrul Național pentru Exploatare Sexuală - spune că clientul său este un martor cheie în ancheta din România și că scrisoarea a fost concepută pentru a face "un singur lucru și numai un singur lucru":
"[Aceasta] a fost menită să închidă martorul; să împiedice martorul să depună mărturie în orice procedură", a spus el.
"Ei vor ca aceste tinere să se urce într-o gaură și să se ascundă, să nu iasă niciodată în față [sau] să descrie ce au văzut și ce li s-a întâmplat. Este în mod clar un efort de intimidare".
Avocații fraților Tate au confirmat pentru BBC că scrisoarea de încetare a fost trimisă în decembrie, ca o chestiune civilă pentru defăimare și calomnie în SUA, dar neagă orice intimidare.
Tina Glandian, unul dintre consilierii lor juridici, a declarat că nu este nimic anormal în faptul că ei urmăresc cereri legale valabile pentru defăimare. "Faptul că [frații Tate] sunt încarcerați în acest moment nu este un motiv pentru ca ei să nu-și urmărească drepturile legale", a spus ea.
Se crede că ancheta privind acuzațiile de viol și trafic de persoane se bazează, cel puțin parțial, pe mărturiile a șase femei. Încă nu au fost formulate acuzații.
Echipa de avocați a familiei Tate a dezvăluit, de asemenea, că frații au depus plângeri penale în România, în aprilie anul trecut, împotriva a două femei, inclusiv a martorului care a primit scrisoarea de încetare în decembrie.
Glandian a declarat că plângerile penale din aprilie au fost depuse ca răspuns la acuzațiile potrivit cărora două femei au fost reținute împotriva voinței lor de către frații Tate.
"Nu a existat niciun fel de dovadă în acest sens", a spus ea, "motiv pentru care [frații Tate] nu au fost arestați în aprilie. [La acel moment], nu erau altceva decât victimele unor acuzații false și aveau tot dreptul să depună plângeri penale pentru că li s-au percheziționat casele [și] li s-au confiscat bunurile".
Rezultatele acelor plângeri penale sunt încă în așteptare, spune ea.
Benjamin Bull, care îi reprezintă pe unii dintre martorii din actuala investigație Tate, spune că impactul acțiunii în justiție asupra clienților săi a fost supărător și intimidant.
Însă Dani Pinter, care face parte din aceeași echipă de avocați, spune că nu doar amenințarea cu o acțiune în justiție este intimidantă, ci și hărțuirea online pe care o primesc mulți dintre clienții săi pentru că au vorbit.
"Videoclipuri obișnuite, cu o valoare de producție ridicată, menite să îi facă de râs și să îi hărțuiască, sunt împărtășite printre adepții lui Tate", mi-a spus ea.
"Se fac afirmații cu adevărat obscene, se încearcă să le facă de rușine, se spune că sunt mincinoase. Dar în acestea sunt incluse și informațiile lor private - unde lucrează, cine sunt membrii familiei lor - cu intenția clară de a incita la hărțuire. Și funcționează."
Cele două presupuse victime pe care le reprezintă au primit amenințări cu moartea, spune ea.
"Sunt speriate de moarte. Amândouă se ascund. Simt că nu se pot stabili nicăieri, pentru că oamenii încearcă să le găsească."
Procurorii au avut grijă să păstreze numele celor șase femei din cazul lor strict confidențial. Însă numele complete ale unora dintre ele au fost publicate pe rețelele de socializare.
Iar numele a doi martori au apărut chiar și într-o declarație pentru BBC din partea echipei de comunicare din SUA a fraților Tate. BBC nu le numește în mod public, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News