Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Toți românii care merg cu mașina în Grecia trebuie să știe asta! Cei care aruncă țigari pe geam pot rămâne fără permis și plăcuțe
WhatsApp
Turiștii români care vor merge cu mașina în vacanță în Grecia riscă amezi mari și alte sancțiuni dacă nu respectă legea.
Toți românii care merg cu mașina în Grecia trebuie să știe asta! Cei care aruncă țigari pe geam pot rămâne fără permis și plăcuțe

În acest sens, Ministerul român de Externe a publicat la începutul lunii iunie informații pentru cei care pleacă în Grecia în 2022.

Ce fapte pot fi sancționate în Grecia cu amendă, reținerea permisului de conducere, a actelor mașinii sau a plăcuțelor de înmatriculare

Parcarea ilegală în Grecia se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro și cu reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Poliţia elenă aplică amenzi şi poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru:

• Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
• Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
• Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
• Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
• Nerespectarea semnalelor semaforului;
• Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
• Condusul pe contrasens.

 

Detectoare radar sau aparatură anti-radar

 

Folosirea și simpla posesie în mașină a aparatelor anti-radar, a detectoarelor anti-radar sau a altor sisteme de depistare a radarelor sunt interzise în legislația din Grecia.

În cazul nerespectării acestei legi, românii riscă amenzi de 2.000 euro, reţinerea permisului de conducere până la 30 de zile, dar și confiscarea actelor autoturismului şi a plăcuţelor de înmatriculare până la 60 de zile.

Limitele de viteză admise în Grecia

Pe autostrăzile din Grecia, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h, astfel că românii sunt sfătuiți să acorde atenție indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei.

Sunt prevăzute limite de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo sau lucrări pe carosabil.

Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro, în ultimul caz fiind reținut și permisul de conducere pentru 60 de zile.

 

Alte sancțiuni

 

1. Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:

0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la șase luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Conducătorii auto care recidivează în termen de doi ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de cinci ani, cu închisoare de cel puțin șase luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la șase luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

4. Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Staționarea - parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulaţia constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Alte lucruri pe care trebuie să le cunoască românii care merg cu mașina în Grecia pot fi găsite pe mae.ro, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel