Publicitate
„Sunteți o fraudatoare”, a spus vineri judecătorul Max Seemann care a spus clar concluzia la care a ajuns instanța districtuală din Wangen, landul Baden-Württemberg din Germania, în procesul împotriva soției unui român. Soțul ei, un român care între timp a murit la vârsta de 57 de ani, a fost acuzat de fraudă comercială în 126 de cazuri.
„Au eviscerat oamenii ca pe o gâscă de Crăciun”, a apreciat judecătorul abordarea femeii, despre care se spune că ar fi furat peste 314.000 de euro împreună cu soțul ei care a murit, informează schwaebische.de.
Declarațiile martorilor au confirmat că cei doi au procedat întotdeauna în același mod. Și-au făcut contacte prin intermediul altor cunoștințe. Cei afectați au fost invitați la grătare generoase și cuplul a vorbit despre moșteniri incredibile.
Bărbatul, deși originar din România, s-a prezentat drept un american care, ca pilot de elicopter, a fost „un om de lume”. Odată stabilită încrederea noii cunoștințe, cuplul a trecut la pasul următor al planului. Românul a cerut mereu bani pentru că moștenirea nu se putea obține fără taxe, alte acte care trebuiau obținute de la distanță și multe alte motive.
„Întotdeauna a simulat agitație și presiune, era urgent, trebuia să acționeze rapid, altfel nu veneau banii”, a spus unul dintre martorii din instanță. Iar cunoscuții și-au deschis portofelele și conturile pentru a-i ajuta. Un martor a plătit 500 de euro pe lună ani de zile pentru că o boală de inimă intrase și ea în istoria cuplului. Medicamentele erau scumpe și moștenirea încă nu a ajuns.
O altă victimă a împrumutat bani de la alți cunoscuți pentru a ajuta cuplul să-și obțină moștenirea. În total 12.000 de euro, pe care nu i-a mai văzut niciodată și din cauza cărora a fost nevoită în sfârșit să depună faliment personal. Per total, cuplul a încasat probabil peste 314.000 de euro cu această înșelătorie.
Sunt luate în calcul doar cazurile de la jumătatea anului 2015, deși au mai fost plăți către cuplu. Dar aceste cazuri sunt acum prescrise.
„Întotdeauna am primit chitanțe în care se consemna și dobânda pe care românul dorea să o plătească pentru suma împrumutată”, a spus martorul. În plus, celor care erau dispuși să plătească li s-au prezentat în mod repetat documente - falsificate, după cum s-a dovedit mai târziu - care trebuiau să dovedească moștenirea legendară.
Fiica acestui martor i-a predat românului și ea câteva mii de euro într-o acțiune rapidă – „pentru că din nou era foarte aproape de a ajunge la moștenire și deci urgent” – într-o parcare din Ulm. Românul a făcut chiar un contract cu modalități de rambursare planificate, astfel încât și acest martor s-a simțit în siguranță la început.
Până la urmă, ea a fost cea care a început ancheta Poliției, după ce a încercat de mai multe ori, în zadar, să-și recupereze banii și în cele din urmă a depus o plângere.
„Suntem într-o situație disperată”. Escrocheria cu lei românești lovește din nou, în Germania
În pledoaria sa, procurorul a subliniat că s-au produs „daune masive” și că cei doi români au „cheltuit o energie considerabilă” pentru a implementa planul escrocheriei. Procurorul a contrazis - la fel ca și instanța mai târziu - declarația soției românului, care a susținut că nu a observat nimic despre toate minciunile, că defunctul ei soț le-a „pasat la ea”.
Mai degrabă, potrivit procurorului, ea nu numai că știa despre escrocherie - toți martorii au spus asta - ci și „le-a dorit în mod deliberat, pentru că asta a generat cadrul financiar în cuplu”. Parchetul a cerut trei ani și două luni închisoare și confiscarea banilor infracțiunii pentru fapte de înșelăciune și fals în înscrisuri.
Avocatul acuzatei a pledat pentru suspendarea pedepsei, întrucât „soțul era dominant și principalul făptuitor”, ea era „doar o adeptă”. Sumele de bani „i-au fost predate românului”, ea „nu a primit nimic” de la victime.
Români, escrocherii pe șoselele din Germania. Cum au reușit să le ia bani șoferilor
Instanța a fost de acord cu acuzarea și a concluzionat că inculpata știa că soțul ei le spune minciuni invitaților de la grătarele grandioase. Ea a ajutat la construirea clădirii minciunilor și nu s-a opus. „Nu ai fost creierul escrocheriei”, mai degrabă, ea a calmat întrebările suspicioase ale celor afectați, a confirmat poveștile românului și a exercitat presiuni întrebând „nu ne crezi?” și uneori chiar a amenințat.
Toate aceste piese ale puzzle-ului ar avea ca rezultat o imagine care o înfățișează pe inculpată ca făptuitoare. Prin urmare, juriul a impus o pedeapsă cu închisoarea de doi ani și zece luni și a confiscat veniturile escrocheriei.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
---------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News