Duminică va fi sărbătorită ziua celor fără adăpost. Dacă ne plimbăm prin León, vedem zeci de bărbați și femei care locuiesc pe stradă.
Printre ei se află și Georgeta, o româncă bolnavă care nu are casă, nici venituri. Ea este în León de mai bine de 20 de ani și acum că nu poate lucra, nimeni nu o iubește, așa cum mărturisește chiar femeia. În stradă suferă atacuri, luptă din greu pentru un euro și doar Caritas sau Crucea Roșie o ajută.
Caritas a organizat ieri după-amiază un eveniment de conștientizare cu școlari care au cerut ca nimeni să nu trăiască fără casă, Georgeta fiind imaginea campaniei.
În acest an, 228 de persoane sunt pe stradă, conform datelor Caritas. 60% sunt spanioli, iar majoritatea sunt bărbați.
Directorul Caritas, Beatriz Gallego, spune că ceea ce au nevoie acești oameni este de companie.
„Sub sloganul ”No way out? Pierduți într-un sistem de protecție socială care nu protejează”, sărbătorim Ziua persoanelor fără adăpost pe 31 octombrie. După 29 de ani de campanie, continuăm să ne ridicăm vocea în fața situației grave de vulnerabilitate socială și lipsă de oportunități în care se află mii de persoane fără adăpost.
Garantarea protecției sociale este un drept fundamental pentru a ieși din situația în care ne aflăm. Trebuie să existe măsuri de prevenire a situațiilor de excluziune socială; masuri de consolidare și precizare a dezvoltării și implementarii politicilor publice care să ne pună la dispoziție resurse și instrumente astfel încât să fie o realitate ca toți oamenii să trăiască cu demnitate în propria casă, în liniște”, a precizat Beatriz Gallego.
„Toți cei care ne aflăm în această situație trebuie să avem instrumentele necesare pentru a ne dezvolta proiectul de viață și a visa să trăim ca cetățeni cu drepturi depline. Dintr-un accent pe accesul la Drepturile Omului și, după cum prevede Constituția noastră, cerem administrațiilor publice:
- Existența unui parc public de locuințe sociale pentru persoanele și familiile fără adăpost în statul spaniol. Locuința este un instrument fundamental pentru noi, pentru a atinge condiția de cetățeni cu drepturi depline.
- O abordare a politicii de ocupare a forței de muncă pentru persoanele cu acces dificil pe piața muncii, asigurând o pregătire adecvată. Ocuparea forței de muncă de calitate este o sursă de incluziune socială și de protecție împotriva sărăciei.
- Asigurarea gratuității și accesului la dreptul la sănătate pentru toți cetățenii, în special pentru cei mai defavorizați. Problemele de sănătate pot fi atât o cauză a excluziunii sociale, cât și un efect al acesteia.
- Dezvoltarea politicilor publice de prevenire a persoanelor fără adăpost, care anticipează pierderea unei locuințe și garantează accesul la resurse adecvate.
- O garanție de venit care nu numai că ne acoperă nevoile de bază, dar ne permite și să ne bucurăm de cultură, agrement și rețele sociale.
- O mai mare coordonare între instituții pentru a atenua consecințele directe pe care diferitele situații de excluziune socială în care ne aflăm le au asupra noastră și familiilor noastre”, se mai arată în campanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News