Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia, de acord să elibereze culoarele pentru navele cu cereale ucrainene
WhatsApp
Ministerul rus al Apărării a anunţat joi că vasele care transportă cereale pot părăsi porturile ucrainene de la Marea Neagră prin "coridoare umanitare" şi că Rusia este gata să le garanteze siguranţa, relatează Reuters, preluând agenţia rusă Interfax.

Ministerul Apărării de la Moscova a mai precizat că Rusia nu se va folosi de situaţia umanitară din Ucraina în scopul susţinerii "operaţiunii militare speciale" în Ucraina, cum numeşte Rusia invazia sa din statul vecin.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a declarat anterior că Kievul lucrează cu partenerii internaţionali la o soluţie susţinută de ONU.

Rusia şi Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din aprovizionarea mondială cu cereale, Rusia fiind în acelaşi timp un exportator cheie de fertilizatori, iar Ucraina de porumb şi ulei de floarea soarelui, notează Reuters.

Macron și Scholz l-ar fi convins pe Putin 

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi că i-a propus omologului său rus Vladimir Putin să se voteze o rezoluţie în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru ridicarea blocadei ruse asupra portului Odesa, ceea ce ar permite exportarea cerealelor ucrainene care sunt blocate acolo, informează AFP.

"I-am propus, în discuţia pe care am avut-o împreună cu (cancelarul federal german) Olaf Scholz sâmbăta trecută, preşedintelui Putin ca noi să luăm iniţiativa unei rezoluţii la Naţiunile Unite, pentru a conferi un cadru foarte clar acestei operaţiuni", a declarat Macron la finalul unui summit european la Bruxelles.

În condiţiile în care Rusia impune în Marea Neagră o blocadă asupra porturilor ucrainene, în special asupra portului Odesa, Ucraina caută cu disperare să exporte cele circa 20 de milioane de tone de cereale stocate în silozurile ţării, unde viitoarele recolte din vara aceasta vor necesita la rândul lor să fie depozitate.

"Decizia depinde de un acord al Rusiei şi de garanţiile pe care ea le oferă: în faţa deminării (portului Odesa), care este indispensabilă pentru ca navele să poată intra şi să preia aceste cereale, sunt necesare garanţii de securitate oferite ucrainenilor pentru a evita ca ei să fie atacaţi", a insistat Macron.

Kievul are nevoie de "garanţii legitime de securitate, (iar) cadrul Naţiunilor Unite ne va permite să facem aceasta", a adăugat preşedintele francez, subliniind de asemenea "rolul foarte important al Turciei, dată fiind responsabilitatea ei în Marea Neagră" şi recentele sale convorbiri cu Moscova.

"Nu se pune problema ca sub acoperirea unui coridor maritim pentru raţiuni umanitare să existe o fragilizare a situaţiei de securitate a Ucrainei", a subliniat la rândul său preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Pentru viitorul imediat, Comisia Europeană a propus de asemenea să fie stabilite "rute prioritare" pe şosele şi pe calea ferată, mobilizând transportul de marfă al UE, pentru a prelua o parte din stocurile de cereale blocate.

Rusia ar avea probleme la rândul său cu exportul cerealelor

 

Moscova se confruntă cu dificultăţi în privinţa exporturilor de cereale, din cauza sancţiunilor impuse navelor sale, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, transmite Reuters.

"Există de asemenea probleme cu exportul de cereale ruseşti ... navele care transportă cereale ruseşti sunt supuse sancţiunilor", a afirmat Lavrov în timpul vizitei în Arabia Saudită.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, care este şi ea un exportator major de cereale, a dus la creşterea preţurilor alimentelor pe plan global, dar Moscova dă vina pe sancţiunile occidentale pentru perturbările în exporturile sale de îngrăşăminte şi cereale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel