Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A murit Fethullah Gulen, organizatorul loviturii de stat din Turcia, care l-ar fi detronat pe Erdogan
WhatsApp
A murit Fethullah Gulen, cel despre care Erdogan a spus că a fost organizatorul puciului din Turcia, din anul 2016. 

Clericul Fethullah Gulen, fost aliat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și ulterior cel mai mare dușman al acestuia, a murit la vârsta de 83 de ani în Statele Unite, unde s-a refugiat în urmă cu aproape un sfert de secol. Gulen, care a fost considerat o figură influentă, dar enigmatică, în fruntea unei mișcări religioase globale, a fost acuzat de autoritățile de la Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, acuzație pe care el a respins-o cu fermitate.

Stabilit în exil autoimpus în SUA din 1999, Gulen a condus mișcarea „Hizmet” (care înseamnă „serviciu” în limba turcă), o rețea internațională de organizații caritabile și companii care, potrivit autorităților turce, funcționa ca o structură „teroristă” menită să destabilizeze statul turc. Cu toate acestea, clericul a susținut constant că mișcarea sa nu este decât o rețea de binefacere.

În trecut, Fethullah Gulen și Recep Tayyip Erdogan au avut o relație strânsă, amândoi provenind din curentul politic islamic. În anii 2000, Erdogan s-a folosit de rețeaua extinsă a lui Gulen pentru a-și consolida puterea în fața elitei kemaliste, care apăra o Turcie laică. Totuși, această alianță s-a deteriorat treptat, iar punctul de ruptură a venit în 2013, când o serie de scandaluri de corupție care vizau apropiații lui Erdogan au fost declanșate de procurori asociați cu mișcarea lui Gulen.

Gullen - Erdogan, război total

 

După acest scandal, Gulen a fost desemnat „inamicul public numărul 1” de către Erdogan. Președintele turc l-a acuzat pe cleric că a creat un „stat paralel” care urmărea să-l înlăture de la putere, acuzații care au culminat cu lovitura de stat eșuată din 2016. După acel moment, guvernul turc a lansat o campanie amplă de represiune împotriva susținătorilor lui Gulen, care a inclus arestarea a aproximativ 700.000 de persoane, dintre care 3.000 au fost condamnate la închisoare pe viață pentru rolul lor în tentativa de puci.

Epurările ordonate de Erdogan au dus la concedierea a peste 125.000 de persoane din instituțiile publice, inclusiv 24.000 de soldați și mii de magistrați. De asemenea, instituțiile de învățământ privat, media și editurile asociate cu mișcarea Gulen au fost închise, iar serviciile secrete turce au organizat operațiuni în mai multe țări din Asia Centrală, Africa și Balcani pentru a captura presupuși simpatizanți ai clericului.

Fethullah Gulen, născut în 1938 – sau, potrivit altor documente, în 1941 – în provincia Erzurum din estul Turciei, a început cariera sa religioasă ca un imam modest în anii '70. Însă, în timp, a devenit liderul spiritual al unei comunități extinse, care a influențat domenii variate, de la educație și mass-media, până la administrație și economie. Potrivit cercetătorului Bayram Balci, Gulen a reușit să construiască „o comunitate amplă, cu milioane de simpatizanți prezenți în diverse sectoare.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel