Marea Britanie va împrumuta Ucrainei 2,26 miliarde de lire sterline (2,94 miliarde de dolari), ca parte a unui împrumut planificat mult mai mare din partea Grupului celor Șapte națiuni (G7), susținut de activele înghețate ale băncii centrale ruse, pentru a ajuta la achiziționarea de arme și la reconstruirea infrastructurii deteriorate.
Ministrul apărării, John Healey, a declarat că banii donați de Marea Britanie vor fi destinați exclusiv armatei ucrainene și ar putea fi utilizați pentru a ajuta la dezvoltarea de drone capabile să călătorească mai departe decât unele rachete cu rază lungă de acțiune.
Healey a declarat că utilizarea părții Marii Britanii din împrumutul G7 a fost o temă a discuțiilor dintre președintele ucrainean Volodimir Zelensky și prim-ministrul Keir Starmer în discuțiile de la Londra în urmă cu două săptămâni și miniștrii apărării G7 în Italia în weekend.
Întrebat dacă Marea Britanie ar permite Ucrainei să folosească banii pentru a cumpăra rachete Storm Shadow fabricate în Marea Britanie pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, Healey a declarat reporterilor: „Ei dezvoltă foarte mult utilizarea dronelor cu rază de acțiune chiar mai lungă. Vor colabora cu noi cu privire la modul în care vor utiliza acești bani și la armele de care au cea mai mare nevoie”.
G7 a anunțat în iunie că va oferi un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, finanțat din profiturile generate de aproximativ 300 de miliarde de dolari în active suverane rusești imobilizate în Occident.
Activele au fost înghețate la scurt timp după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Rusia a amenințat în repetate rânduri cu represalii față de orice utilizare a activelor rusești înghețate pentru finanțarea Ucrainei, pe care o califică drept ilegală.
Discuțiile privind împrumutul G7 se accelerează, deoarece țările occidentale doresc să asigure finanțarea Ucrainei din cauza îngrijorărilor că, dacă candidatul republican la președinție Donald Trump câștigă alegerile din SUA luna viitoare, ar putea reduce sprijinul.
Uniunea Europeană, unde cea mai mare parte a activelor rusești sunt blocate, a fost deja de acord să furnizeze 35 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari) din partea blocului.
Contribuția Marii Britanii se adaugă la cele 12,8 miliarde de lire sterline (16,61 miliarde de dolari) pe care le-a angajat deja în sprijinul Ucrainei.
Ministrul de finanțe Rachel Reeves a declarat că împrumutul unic va fi deblocat în tranșe, mai scrie sursa citată.
------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News