De la începutul lunii până în prezent au fost depuse peste 10.000 de solicitări.
Germania este ţara aleasă de cei mai mulţi, respectiv o treime dintre cei care vor să plece la muncă în străinătate, urmează Olanda, Franţa, Belgia şi Marea Britanie, iar nou intrate în clasament sunt Emiratele Arabe Unite.
Domeniile de interes pentru candidaţi sunt, printre altele, transport, retail, turism, construcţii, agricultură şi industrie alimentară, iar salariul şi condiţiile de viaţă mai bune sunt principalele motive pentru care aleg să emigreze, fie şi pentru o perioadă limitată de timp, mai arată analiza realizată de eJobs.
Cei care aplică cel mai mult la slujbele postate de angajatorii străini sunt persoanele care au între 2 şi 5 ani de experienţă, dar şi cei care au maximum 2 ani şi persoanele foarte tinere.
Angajatorii străini caută cu precădere absolvenţi cu studii superioare şi muncitori calificaţi, iar în privinţa limbilor străine pe care trebuie să le cunoască, cel mai des menţionate în anunţurile de angajare sunt engleza, germana, finlandeza, franceza şi spaniola, potrivit Rador.
Pe de altă parte, românii plecați în străinătate care plănuiesc să revină în țară pot beneficia de o serie de măsuri de încurajare a ocupării și a căutării active a unui loc de muncă.
Tot mai mulți români care au plecat anii trecuți să lucreze în străinătate plănuiesc să revină în țară. Românii care vor să se angajeze pot beneficia de o serie de măsuri de încurajare a ocupării și a căutării active a unui loc de muncă. În plus, experiența profesională și formările profesionale dobândite într-un alt stat pot fi recunoscute și echivalate în România. Citește mai departe un scurt ghid despre integrarea sau reintegrarea pe piața muncii din România și despre echivalarea formărilor profesionale dobândite în altă țară.
Contactați agenția locală de ocupare a forței de muncă pentru formare profesională sau ajutor în afaceri.
Recunoașterea experienței profesionale și a formării profesionale dobândite într-un alt stat membru al Uniunii Europene, în Spațiul Economic European sau în Confederația Elvețiană se face în conformitate cu Procedura de acordare a accesului, pe baza recunoașterii automate a experienței profesionale, persoanelor care doresc să exercite în România activitățile prevăzute în anexa IV la Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 07.09.2005, potrivit "Ghidului de reîntoarcere în țară", un document în care românii din Diaspora pot găsi informaţii despre cum poţi reînscrie copii la şcoală în România, despre actele necesare, locuri de muncă şi drepturi sociale şi despre soluţiile disponibile pentru toate problemele cu care s-ar putea confrunta la revenirea acasă.
Metoda permite solicitanților să exercite o activitate sau o ocupație similară în România în aceleași condiții ca și românii.
Procedura este pusă în aplicare de către Direcția pentru Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Competențele non-formale sau informale pot fi evaluate și certificate de către centre.
Autoritatea Națională pentru Calificări coordonează evaluarea și certificarea competențelor profesionale non-formale.
Ctește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News