Îi plăcea muzica, în special pe cea a lui Michael Jackson. Sternschanze era casa lui, deoarece Claudiu locuia pe stradă. Mulți l-au cunoscut și l-au salutat când treceau pe acolo. „Ciao Papi” sau „Ciao Mami”, spunea el și apoi făcea un semn din degete care însemna „Pace”. A murit vineri, la vârsta de 44 de ani.
„RIP”, abrevierea pentru „Odihnește-te în pace”, este scris sub o fotografie cu el, atârnată în gara Sternschanze. În imagine, Claudiu poartă haine colorate și o pălărie roșie. Oamenii din Hamburg îl cunoșteau pe omulețul cu barbă, căruia îi plăcea să danseze, îi plăcea să bea, dar era mereu prietenos și bine dispus.
Jacheta lui are multe semnături. Sunt cele ale vizitatorilor și locuitorilor care l-au întâlnit. Cu săptămâni înainte de moartea lui, el le-a cerut să semneze.
Un rezident își amintește: „I-am văzut pașaportul odată. Trebuia să-l semnez. Claudiu a strâns semnături pe paginile pe care alte persoane adună ștampile din călătorii. Toate paginile erau pline cu semnături”.
Angajații de la curățenia orașului l-au găsit pe Claudiu vineri dimineața devreme în spatele unui centru de testare corona din stația Sternschanze. Stătea întins acolo pe podea, singur. Era mort.
Lumânări, o minge disco, sticle goale de alcool și flori proaspete se află sub fotografia de la intrarea în Schanzenbahnhof. Pe o foaie mică de hârtie este scris „Îmi vei lipsi”. Memorialul, ridicat de cetățenii din Hamburg, comemorează o persoană care era cunoscută în acel cartier, dar pe care nimeni nu o cunoștea cu adevărat.
Locuitorii l-au numit și pe românul fără adăpost Michael Jackson. Numele Michael este scris sub o fotografie - Michael, pentru că a continuat să danseze pe muzica lui Michael Jackson.
Claudiu s-a născut pe 28 martie 1977 în România și se spune că ar avea o familie acolo. Oamenii care cunosc fundalul lipsei lui de adăpost păstrează secretul pentru ei înșiși. Este povestea lui personală, din respect pentru el ar trebui să rămână așa.
Nu a trecut o singură seară în animatul Schanzenviertel în care Claudiu să nu fi fost acolo. În mare parte, se plimba sau dansa pentru cei care treceau. Avea un telefon mobil vechi pe care putea să pună muzică. A făcut moonwalks pentru „Beat it”, „Thriller” sau „They Don't Care About Us” din repertoriul lui Michael Jackson.
Localnicii care l-au cunoscut pe românul fără adăpost îl salutau și discutau cu el.
„Îi cumpăram un Dürüm din când în când. În loc să mănânce el, împărțea cu alții”, își amintește Mustafa Zeybek (59 de ani), un comerciant de fructe din Sternschanze, care îl cunoștea pe Claudiu de 14 ani.
„Claudiu a fost un războinic și un iubitor. Ne-a făcut pe toți fericiți. A fost cel mai bun prieten al meu”, a spus un tânăr fără adăpost care nu vrea să-și dea numele. „Îi plăcea să dăruiască femeilor flori, pe care le lua de pe mesele din zonele de luat masa în aer liber. Le complimenta, a dansat pentru ele, apoi pleca mai departe. Claudiu a fost întotdeauna prietenos, nu intruziv. Voia doar să danseze”.
Cauza morții lui Claudiu este acum investigată de parchetul de la Institutul de Medicină Legală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News