Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Primul român care a ajuns cu o Dacie Spring în Berlin. Cât i-a luat și ce probleme uriașe a întâmpinat în Germania - VIDEO
WhatsApp
Un român care a vrut să ajungă la Berlin și nu a mai găsit bilete de avion și a ales să meargă cu Dacia Spring a tatălui său, a povestit experiența unui drum de peste 1.800 de km cu o mașină electrică.
Primul român care a ajuns cu o Dacie Spring în Berlin. Cât i-a luat și ce probleme uriașe a întâmpinat în Germania - VIDEO

Mihai Tudosă și-a propus să viziteze, în perioada 20-23 septembrie, InnoTrans 2022 Berlin, un târg care reunește peste 3.000 de expozanţi din lumea tehnologiei transportului feroviar.

Acesta a plecat din Fălticeni pe 17 septembrie, alături de un coleg de serviciu. „Nici măcar n-am plecat cu bateria încărcată 100%”, a povestit Mihai, precizând că au pornit la drum la 6:50 dimineața, traseul Piatra Neamţ – Sovata – Cluj - Oradea – Debrecen (Ungaria).

„Am pornit fără nici o grijă, am planificat opririle pe PlugShare. Aşteptările privind autonomia au fost depăşite, așa că am depăşit anumite staţii/intrarea în anumite oraşe aglomerate. Am făcut încărcări la staţii unde făceam pauze şi pentru o cafea, pentru a mânca ceva, pentru relaxare. Spring consumă 20-25 kW în rampă în zona verde și 33 kW în zona roșie, în timp ce pe pantă regenerează 7 kW”, a povestit el, la Monitorul de Suceava.

În prima zi a călătoriei a parcurs 636 de km și a încărcat mașina de cinci ori. „Singurii timpi <morți> au fost cele 20-25 de minute la fiecare încărcare în care oricum am fi oprit pentru a servi un sandvici, o cafea sau pentru toaletă”, a spus el.

 

 

„În România şi Ungaria infrastructura pentru automobile electrice arată, deja, bine”

 

Cei doi parteneri de călătorie au înoptat la un hotel din Debrecen, unde au lăsat Spring-ul la încărcat pânâ dimineață, ca să poată pleca cu bateria la 100%.

„După nici 2 ore și 125 km, pe autostradă, un vânt nebun a creat ceva emoții pentru că a scăzut autonomia cu aproape de 25%. Şi după Budapesta vânt puternic, ploaie, curcubeu. Am încărcat pe M1 de la 14 la 100% contra 21,39 kWh, 42,57 lei și 60 de minute, ne-am bucurat de un Hot Dog XXL și un specific, alături de un curcubeu frumos apărut după ploaia ce a creat un decor interesant alături cu soarele strălucitor care se pregătea să apună dinspre vest. Următoarea țintă era Viena și viitorul era neprevăzut… În România şi Ungaria infrastructura pentru automobile electrice arată, deja, bine. E fiabilă şi dezvoltată alături de servicii conexe”, a remarcat Mihai.

Mersul constant cu 100-110 km/h pe autostradă a crescut consumul, astfel încât atunci când au ajuns la hotelul din Viena maşina mai avea o autonomie de 38 km. Deși înainte să facă rezervare s-a asigurat că hotelul are stație de încărcare pentru mașinile electrice, în momentul în care a ajuns a avut parte de o surpriză: în garaj era un model de priză cum sunt cele „pentru a menține cald automotorul Săgeata Albastră”. Şi de aici a început aventura, pentru că toate noaptea, cei doi au umblat să încarce maşina.

„Scoţi maşina din parcare, hălăduieşti noaptea prin capitala Austriei către alte 5 staţii , aplicaţie cu care deblochezi robotul de încărcare, Google Play îţi zice cu roşu că <Isn`t available in your country / Nu este disponibil în ţara ta!>, parcurgi zeci de kilometri între staţii verzi şi portocalii pe PlugShare… Am reuşit să găsim finalmente o staţie în care într-o sesiune de 180 de minute să încărcăm maximum 10,63 kWh (Type2), deci nici măcar jumătate din bateria Spring-ului. Realocăm încă un credit pentru încă 180 de minute pentru încă vreo 11 kWh cât să ne ajungă pentru Brno, Cehia, unde vom avea stații MOL sau CEZ şi unde să putem încărca electroni”, a mai povestit el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel