„De mai bine de un deceniu, România își sărbătorește Cultura Națională pe 15 ianuarie, ziua de naștere a celui mai mare poet pe care țara noastră l-a dat culturii universale, în semn de apreciere pentru valoarea operei și pentru prestigiul pe care ni l-a adus pe plan internațional. Este o zi în care ne exprimăm respectul pentru toți creatorii care au contribuit la istoria culturii române, pentru toți artiștii români contemporani și, în egală măsură, pentru toți iubitorii de cultură, grație cărora aceasta a putut să se păstreze în memorie și să se perpetueze.
Astăzi, România se poate mândri cu nume și opere sonore în patrimoniul cultural universal, în variate sfere ale manifestării artistice, literatură, sculptură, arhitectură, muzică sau teatru, inclusiv cu situri culturale introduse în Patrimoniul mondial UNESCO și elemente aflate pe Lista Patrimoniului Imaterial. Acest fapt este dovada că personalitatea culturală românească este demnă de a sta fără complexe alături de marile culturi, că identitatea națională și-a câștigat locul cuvenit în lume”, a spus Nicolae Ciucă.
În mesaj, premierul a menționat pandemia și efectele ei asupra artiștilor.
„Ziua Culturii Naționale ne reamintește cine suntem. Gândurile, trăirile, credințele, visurile noastre și lumea noastră interioară au fost și sunt transpuse prin oamenii de talent ai acestei țari. Din păcate, multe categorii de artiști au fost afectate în timpul pandemiei, din cauza restricțiilor pentru protejarea sănătății publice. Instituțiile statului au făcut eforturi să ajute, dar a fost și este în continuare nevoie și de mobilizarea iubitorilor de cultură, care să ajute creatorii să revină la o viață și activitate cât mai apropiate de condițiile anterioare pandemiei. Artistul trebuie să poată trăi din arta sa”, a adăugat Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.
La final, premierul le-a făcut o urare artiștilor români: „Un sincer omagiu creatorilor români din toate timpurile, multă inspirație artiștilor noștri contemporani și mult succes tuturor celor care aspiră la o carieră artistică.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News