Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Profesorii se află în pragul încheierii conflictului, după trei săptămâni de grevă. Guvernul a cedat în fața cererilor sindicatelor
WhatsApp
Greva profesorilor se apropie de final, după ce guvernul a consimțit ieri la noile cereri formulate de sindicatele din domeniul educației, atât pentru profesori, cât și pentru ceilalți angajați din învățământ.
Imagine din timpul protestului profesorilor (Sursa foto: Agerpres)

Guvernul a cedat în fața cererilor sindicatelor, iar profesorii urmează să revină în școli. Acest lucru înseamnă că salariile profesorilor vor cunoaște o creștere de 25%. Personalul didactic și cel auxiliar vor beneficia de vouchere sau prime anuale în valoare de 1.500 de lei, în timp ce personalul nedidactic va primi 500 de lei până în anul 2027.

Printre alte revendicări acceptate se numără și majorarea la 50% a primei tranșe din diferența dintre salariul actual și noua grilă salarială conform noii legi, începând cu 1 ianuarie 2024.

 

Cea mai mare grevă din domeniul educației din ultimii 18 ani se apropie de  final

 

Până acum, sindicatele au primit o primă tranșă de 40% și ulterior 45% din această diferență. Noile prevederi vor fi incluse într-o ordonanță de urgență care va fi discutată în ședința de Guvern de astăzi, programată la ora 10:00. Liderii sindicatelor trebuie să se întâlnească cu reprezentanții guvernamentali la ora 09:00 pentru a confirma încetarea conflictului de muncă.

Odată cu publicarea Ordonanței de Urgență în Monitorul Oficial, se încheie cea mai mare grevă din domeniul educației din ultimii 18 ani, care a durat 3 săptămâni și a pus în pericol încheierea anului școlar și desfășurarea examenelor naționale.

Sâmbătă seară profesorii au jucat ultima carte, mai exact o posibilă anulare a Bacalaureatului și a Evaluării Naționale de clasa a VIII-a, un scenariu fără precedent.

Vezi și

 

Fără precedent: Probele de evaluare a competenţelor din cadrul examenului de bacalaureat ar urma să nu se mai susţină

 

Probele de evaluare a competenţelor din cadrul examenului de bacalaureat, a căror perioadă a fost iniţial amânată, ar urma să nu se mai susţină deloc, în contextul prelungirii grevei din învăţământul preuniversitar.

Conform deciziilor recente luate de Ministerul Educaţiei, s-au simplificat procedurile pentru încheierea mediilor şi a situaţiei şcolare, însă, chiar dacă sunt suficiente doar două note sau calificative, nu este posibil ca un profesor sau directorul şcolii să încheie mediile unui alt profesor pe disciplina pe care o predă, după cum a precizat Ligia Deca.

Continuă știrea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel