„Părinții elevilor din anii terminali, respectiv clasele a VIII-a și a XII-a, respectă dreptul cadrelor didactice la grevă, dar cer susținerea examenelor de Evaluare Națională, respectiv Bacalaureat, la datele stabilite de Ministerul Educației”, se arată în petiția lansată online, care a adunat câteva sute de semnături în primele ore.
Petiția poate fi consultată AICI.
Reacțiile părinților semnatari nu au întârziat să apară:
„Sa se ia in calcul și elevul, condiția elevului nu doar salarizarea profesorilor“.
„Sunt părinte de elev in clasa a VIII-a si îmi susțin copilul. Copiii sunt folosiți ca moneda de schimb in aceasta situație si i-a afectat foarte mult“.
„Copilul meu este in clasa a VIII a și cer sa-i fie respectat dreptul sa-și dea examenul de admitere la datele stabilite in programul de admitere“.
„Copiii noștri nu au nicio vină în acest război. Toți au uitat că ei sunt cei mai importanți. Educația ar trebui să fie pentru ei și despre ei și binele lor să fie prioritar“.
„Îmi doresc ca toți copii din anul terminal, din clasa a VIII-A, sa susțină examenul la data fixata deja. Sunt copii care au muncit pana acum și nu își doresc o presiune și un stres în plus. Este prea mult. Respectați acești copii și munca lor“.
Petiția vine în contextul în care Guvernul Ciucă a scos din Legea educației promovată de ministrul Deca și președintele Iohannis prevederea ca salariul profesorului debutant să fie echivalent cu salariul mediu net pe economie (adică de la 2.400 de lei la aproximativ 4.000 lei cât a fost în 2022 acest indicator), ceea ce a declanșat cea mai mare grevă din sistemul de învățământ din ultimii 18 ani.
Răzgândirea Guvernului Ciucă de a le ridica profesorilor debutanți salariul de 2.400 de lei la aproape 4.000 a venit după ce în ultimii doi ani miniștrii Educației au promis constant că o dată cu Legea din pachetul prezidențial „România educată” va deveni realitate creșterea salariului debutantului la nivelul salariului mediu pe economie din anul bugetar încheiat. Ultima care a lansat această promisiune a fost Ligia Deca, fosta consilieră prezidențială a președintelui Klaus Iohannis, care acum este ministrul Educației și și-a încălcat propria promisiune.
Refuzul executivului de a răspunde avertismentelor de grevă lansate constant în ultimele 6 luni de sindicate și apoi incapacitatea Guvernului Ciucă de a oferi profesorilor altceva decât vouchere și în final o majorare sub solicitări, i-au ținut pe aceștia în grevă generală pentru aproape două săptămâni. În urmă cu o zi, ministrul Ligia Deca a declarat că dacă greva se va prelungi încă o săptămână, atunci examenele vor fi decalate.
6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională
9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
„6-7 și 10-17 iulie 2023: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!
Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News