Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fără precedent: Probele de evaluare a competenţelor din cadrul examenului de bacalaureat ar urma să nu se mai susţină
WhatsApp
Probele de evaluare a competenţelor din cadrul examenului de bacalaureat, a căror perioadă a fost iniţial amânată, ar urma să nu se mai susţină deloc, în contextul prelungirii grevei din învăţământul preuniversitar. 

Un proiect de ordonanţă de urgenţă prevede ca aceste probe să fie echivalate în funcţie de mediile obţinute în timpul liceului la disciplinele specifice. Documentul ar putea fi aprobat în şedinţa de guvern programată duminică, la ora 10:00.

Executivul nu a anunţat încă ordinea zi a reuniunii, dar precizează că, după şedinţă, ministrul educaţiei va face declaraţii.

Se aşteaptă încă şi răspunsul angajaţilor din învăţământ la noua ofertă prezentată ca răspuns la solicitările ce au dus la declanşarea şi continuarea protestului.

Propunerea avansată de guvern chiar în timpul manifestaţiei de vineri din capitală constă în creşterea procentului din viitoarea majorare pe care salariaţii din învăţământ ar urma să o primească de la 1 ianuarie, în loc de 40-45% din ce ar urma să le aducă în plus noua lege a salarizării, preconizată să se aplice integral în următorii trei ani.

Probele de evaluare a competenţelor din cadrul examenului de bacalaureat ar urma să nu se mai susţină

 

În această perioadă, până la includerea completă în noua grilă, profesorilor li se promite şi o primă de 1.500 lei net în fiecare an, de Ziua Internaţională a Educaţiei, până în anul 2027. Liderii sindicali au precizat că membrii de sindicat sunt cei care decid cum răspund acestei noi oferte, iar deocamdată nu a fost formulată o poziţie oficială. Săptămâna viitoare ar trebui să fie ultima din acest an şcolar.

Conform deciziilor recente luate de Ministerul Educaţiei, s-au simplificat procedurile pentru încheierea mediilor şi a situaţiei şcolare, însă, chiar dacă sunt suficiente doar două note sau calificative, nu este posibil ca un profesor sau directorul şcolii să încheie mediile unui alt profesor pe disciplina pe care o predă, după cum a precizat Ligia Deca.

În acest context, perioada de înscriere a elevilor din ultimii ani de gimnaziu şi de liceu la examenele naţionale s-a prelungit până pe 13 iunie.

Deocamdată nu s-au făcut modificări în calendarul probelor scrise la bacalaureat sau cu privire la susţinerea evaluării naţionale, inforează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel