Tot mai mulți români caută un job în străinătate, în speranța că vor putea asigura un viitor mai bun pentru familie. În majoritatea cazurilor, în special atunci când vorbim despre ambii părinți, copiii minori rămân în grija rudelor sau a unor prieteni apropiați. Părinții care iau această decizie trebuie să știe faptul că legea îi obligă să anunțe autoritățile de faptul că intenționează să plece sau că au făcut-o deja, dar și pe cine desemnează drept reprezentant legal al copilului.
Legea 272/2004 prevede faptul că „Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara”. Regula este valabilă în egală măsură și în cazul în care ambii părinți pleacă, fie în acelaşi timp, fie că inițial pleacă un părinte şi ulterior pleacă și celălalt.
Astfel, printr-o notificare care se depune la sediul primăriei de domiciliu, părinţii trebuie să desemneze o persoană care va avea grijă de copilului pe durata absenței acestora, iar confirmarea acesteia se va face de către instanţa de tutelă. Persoana desemnată trebuie să aibă cel puțin 18 ani și să facă parte din familia extinsă, (să fie rudă până la gradul IV inclusiv, cu minorul: bunic, unchi/mătuşă, văr, nepot, frate/soră, străbunic, frate al unui bunic) sau dintre rudele, altele decât cele de gradul III inclusiv, afinii, prietenii familiei ori ai familiei extinse a copilului faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau alături de care s-a bucurat de viaţa de familie. Notificarea poate fi depusă chiar dacă părinții nu se încadrează în termenul de minimum 40 de zile. Vestea bună este că dacă au apucat să plece deja în străinătate, părinții pot să trimită notificarea și prin mijloace electronice.
Părinţii care nu notifică autorităţile cu privire la intenţia de a pleca la muncă în străinătate riscă să fie amendaţi cu o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.
Ulterior, persoanei desemnate şi apoi confirmate de instanţa de tutelă i se delegă temporar autoritatea părintească - dar nu mai mult de un an - pe durata absenței părinţilor. Potrivit legii, "cererea se soluţionează în procedură necontencioasă, potrivit Codului de procedură civilă. Soluţionarea cererii de delegare a drepturilor şi îndatoririlor părinteşti se face în termen de 3 zile de la depunerea acesteia. Hotărârea va cuprinde menţionarea expresă a drepturilor şi îndatoririlor care se deleagă şi perioada pentru care are loc delegarea".
La sfârșitul anului 2021, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), în România erau peste 76.000 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, în creștere față de anul anterior. Dintre aceștia, 12.000 de copii aveau ambii părinți aflați peste hotare, peste 55.000 provin din familii în care un părinte este plecat și aproape 9.000 de copii au părintele unic susținător departe de aceștia.
Una dintre cele mai îngrijorătoare astfel de statistici se regăsește în județele din regiunea Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman), acolo unde, la finalul anului trecut, se înregistrau aproape 11.000 de copii cu părinți care muncesc în străinătate. Dintre aceștia, peste 2.000 de copii au ambii părinți în țări străine, 7.700 au un părinte plecat, iar 1.200 provin din familii monoparentale în care părintele este plecat în străinătate.
Absența unuia dintre părinți afectează copiii atât din punct de vedere emoțional, social (nu doar din perspectiva integrării în societate, ci și a accesului la o serie de servicii de bază), cât și educativ, putându-se ajunge la situații de abandon școlar, excludere socială, incapacitate de adaptare și, în final, neputința de a se descurca în viață, probleme care-i vizează nu doar pe aceștia, ci și pe întreaga societate. „În acest context, este important ca părinții care decid să plece la muncă în străinătate să se asigure că îndeplinesc procedura legală obligatorie de delegare temporară a autorității părintești. De asemenea, un alt aspect pe care aceștia trebuie să îl ia în considerare atunci când iau această decizie este că au înțeles care sunt implicațiile psiho-emoționale pe care absența lor din viața copilului le presupun, cum trebuie să relaționeze cu aceștia pe perioada separării. În acest sens, am demarat o campanie în mediul online, intitulată „Singur acasă, în siguranță”, prin care ne-am propus să ajutăm părinții să ia această decizie cunoscând toate informare aspectele legale și implicațiile psiho-emoționale”, susține Andreea Ciortea, managerul unui proiect destinat copiilor ai căror părinți au plecat peste hotare, prin care le sunt oferite servicii educaționale și de consiliere vocațională și psihologică, iar părinților consiliere parentală și îndrumări privind aspectele de luat în considerare atunci când iau decizia de a pleca și a-și lăsa copiii în grija altor persoane - „EduFit – Servicii integrate pentru copii cu părinți plecați la muncă în străinătate.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News