Testul a avut loc pe 14 noiembrie pe nava spațială Psyche, lansată în spațiu pentru a studia un asteroid, conform Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA. Agenția a folosit tehnologia DSOC (Deep Space Optical Communications), o demonstrație a comunicațiilor optice dincolo de sistemul Pământ-Lună.
Nava spațială este echipată cu un transmițător laser de zbor, un emițător laser la sol și un receptor laser la sol, toate acestea fiind parte a sistemului DSOC. În cadrul testului, Psyche a fixat transceiverul laser pe o baliză laser de legătură ascendentă transmisă de la Laboratorul Telescopului de Comunicații Optice din cadrul JPL.
Baliza de legătură ascendentă a ajutat emițătorul-receptor să își îndrepte laserul de legătură descendentă către telescopul Hale de la Observatorul Palomar al Caltech din comitatul San Diego, la o distanță de aproape 16 milioane de kilometri - de 40 de ori mai departe decât Luna față de Pământ.
Trudy Kortes, directorul departamentului de demonstrații tehnologice de la NASA, a subliniat importanța acestei realizări, considerând-o o descoperire științifică majoră.
"Obținerea primei lumini este una dintre numeroasele etape critice ale DSOC în lunile următoare, deschizând calea către comunicații cu un debit de date mai mare", a declarat ea, menționând că acesta este un pas crucial pentru transmiterea de informații științifice, imagini de înaltă definiție și streaming video pentru viitoarele misiuni spațiale, inclusiv trimiterea oamenilor pe Marte.
Meera Srinivasan, șefa de operațiuni pentru DSOC la JPL, a adăugat: "Testul de marți dimineață a fost primul care a încorporat în totalitate activele de la sol și transmițătorul de zbor, ceea ce a necesitat ca echipele de operațiuni DSOC și Psyche să lucreze în tandem. A fost o provocare formidabilă și mai avem mult de lucru, dar, pentru o perioadă scurtă de timp, am reușit să transmitem, să primim și să decodificăm unele date”, conform Ladbible.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News