Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șoferii care fac live pe Facebook vor fi AMENDAȚI
WhatsApp
Guvernul va aproba în şedinţa de luni un proiect de modificare a legislaţiei rutiere prin care vor fi amendaţi cei care folosesc telefonul sau orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video pe orice tip de vehicul, inclusiv pe cele care nu necesită permis auto.

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de luni proiectul de Ordonanţă de Guvern pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Măsurile îi vizează pe şoferii care folosesc sau pur şi simplu ţin în mână telefonul sau dispozitivul mobil cu funcţii de înregistrare sau redare text, foto sau video (precum tabletele, camerele foto sau video) în timp ce conduc pe drumurile publice.

Cei care conduc pe drumurile publice autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai şi folosesc dispozitivele mobile vor fi sancţionaţi cu patru puncte de penalizare.

De asemenea, permisul va fi suspendat 30 de zile pentru încălcarea acestei prevederi dacă este comisă şi o altă contravenţie.

Modificarea legislativă îi vizează şi pe cei care folosesc un vehicul pentru care nu este nevoie de permis.

Se va aplica amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni din legislaţia rutieră pentru "ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia", conform proiectului de ordonanţă.

 

În 60 de zile de la intrarea în vigoare, poliția informează șoferii

 

"Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină, susţine, la cerere, testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea, după caz", mai arată modificarea legislativă.

Cei care au permisul suspendat vor da testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:

"a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice;
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a
semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea
unui vehicul sau alte pagube materiale".

Suspendarea permisului pentru faptele prevăzute mai sus se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie sau nu se prezintă pentru susţinerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

În 60 de zile de la intrarea în vigoare, poliţia rutieră va trebui să informeze participanţii la trafic privind măsurile adoptate prin comunicate de presă şi informare prin mass-media, postarea informaţiilor pe site-ul Poliţiei Române, organizarea unor acţiuni specifice în trafic sau în mod direct, în trafic, prin poliţiştii rutieri, conform Medifax.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel