Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Muncitorii români din Germania, în atenția opiniei publice: „Mâncarea pe care o cumpăr este recoltată în condiții bune de viață pentru lucrători?”
WhatsApp
Asociația Amos și DGB au încercat să intervieveze muncitorii sezonieri care culeg căpșuni sau sparanghel. Membrii asociației au încercat să afle cum este locul lor de muncă, dar și modul lor de viață și au ajuns la concluzia că nu este o sarcină ușoară.  

„Cum îi putem ajuta pe muncitorii sezonieri care înțeapă sparanghelul și culeg căpșunile pe câmp și să le oferim informații despre drepturile lor de muncă în limba maternă?” Aceasta a fost întrebarea pe care și-au pus-o împreună cu DGB zece reprezentanți ai asociației Amos din Regiunea Renania de Nord-Westfalia din Germania. Prin urmare, ei au desfășurat o acțiune în luna iunie, vizitând aproximativ 150 de persoane pe câmpurile din districtul Heinsberg, care erau la sparanghel și la căpșuni.

Muncitorii români din Germania nu mai anunță că sunt bolnavi, de teamă să nu fie dați afară. Marius Hanganu: "Patronii se comportă ca boierii, ca deținătorii de sclavi"

Totodată, scopul acțiunii a fost și despre analiza condițiilor de muncă și de viață ale lucrătorilor sezonieri. „Mulți dintre lucrătorii de recoltare, cei mai mulți dintre ei provin din România, dar și din Ucraina, Polonia și Bulgaria, nu au posibilitatea de a solicita ei înșiși sfaturi din cauza izolării în câmpuri îndepărtate și a orelor de lucru foarte lungi”, explică reprezentanții asociației. „De aceea trebuie să mergi pe sens invers și să cauți dialogul cu muncitorii migranți în câmp. Exact asta am făcut în iunie”.

„Știm din experiență că mulți dintre lucrătorii sezonieri au condiții precare”. Problema cazării este neclară, la fel ca și reglementările privind programul de lucru și salariile. În plus, mulți muncitori sezonieri nu au cunoștințe despre salariul minim legal sau asigurările de sănătate. „A fost extrem de greu să ajungi la oameni”, afirmă un reprezentant al asociației. Câmpurile și spațiile de cazare, care constau în principal din containere, se află pe proprietate privată și, prin urmare, sunt inaccesibile. Și dacă puteai să vorbești cu cineva, răspunsul era uneori: „Nu avem voie să vorbim cu tine”.

Zeci de muncitori români, exploatați în Portugalia. Fenomenul este în creștere

 

„Mâncarea pe care vreau să o cumpăr este recoltată în condiții bune de muncă și de viață pentru lucrătorii sezonieri?”

 

„Unii fermieri au împiedicat literalmente conversația”, a explicat Asociația. La primul tur pe un drum de pământ, unul a fost blocat de un vehicul și au existat amenințări. Cu toate acestea, se poate face o idee despre locul de unde provin lucrătorii sezonieri, durata angajării lor și care este programul lor de lucru – adesea mai mult de zece ore pe zi. Orele suplimentare de multe ori nu sunt plătite, se plătesc în funcție de numărul de bucăți - adică munca la bucată - pentru a evita salariul minim. 

Condiţiile de muncă ale românilor din Germania, discutate de ministrul Muncii şi sindicatele din această ţară

Cu toate acestea, reprezentanții asociației subliniază că există și alți fermieri care oferă condiții de muncă și de viață corecte muncitorilor migranți. „Însă, din păcate, am văzut adesea contrariul în interviurile noastre”. Prin urmare, trebuie luate măsuri urgente. „Noi toți trebuie deci să devenim activi”, au cerut ei. Fiecare consumator trebuie să-și regândească comportamentul de consumator și să vadă de unde își iau căpșunile și sparanghelul. Și puneți întrebarea: „Mâncarea pe care vreau să o cumpăr este recoltată în condiții bune de muncă și de viață pentru lucrătorii sezonieri?”

Zeci de muncitori români, ținuți în condiții inumane în Germania: "Cui nu îi convine, e liber să plece"

 

INFO

Informații și consiliere cu privire la exploatarea prin muncă sunt disponibile la centrul de consiliere pentru muncă din districtul Heinsberg la Boos-Fremery-Straße 7 din Oberbruch (persoană de contact: Johannes Eschweiler) și la Konrad-Adenauer-Straße 240 în Geilenkirchen (persoană de contact: Danuta Dorosz). ), 02451/9153490 și 0157/ 83297560, [email protected].

Program: de luni până vineri de la 8.30 la 12.30 și de la 13.30 la 16.00. Ambele instituții sunt sponsorizate de asociația profesională a KAB din dieceza de Aachen și de Amos eG.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel