Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul Muncii: Drepturile celor 150.000 de români şoferi de camioane pe şoselele din Europa trebuie respectate
WhatsApp
Drepturile celor 150.000 de români care lucrează ca şoferi de camioane pe şoselele din Europa trebuie să fie respectate în condiţiile impuse de legislaţia naţională, a scris joi, pe Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Aceasta s-a întâlnit, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

„Am discutat cu Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, despre protejarea şoferilor români care doresc să lucreze în străinătate, atât în ceea ce priveşte condiţiile de angajare, cât şi îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă. Sunt 150.000 de români care lucrează ca şoferi de camioane pe şoselele din Europa şi drepturile lor, în calitate de angajaţi, trebuie să fie respectate în condiţiile impuse de legislaţia naţională", a precizat ministrul Muncii.

 

Societăţile de transport trebuie să asigure condiţii de salarizare transparentă



Raluca Turcan a subliniat că societăţile de transport trebuie să asigure condiţii de salarizare transparentă, corectă şi în acord cu salariile de pe piaţa europeană în condiţiile în care este cunoscut faptul că, de multe ori, există diferenţe de condiţii de lucru şi de salarizare a angajaţilor din estul Europei.

„Autorităţile din România şi Ministerul Muncii colaborează şi fac schimb de informaţii cu autorităţile din celelalte state europene şi nu există toleranţă faţă de munca la negru şi nici faţă de discriminare, iar aici mă refer la controale pentru verificarea corectitudinii detaşărilor pe care le fac transportatorii cu privirea la îndeplinirea condiţiilor de obţinere a certificatului portabil A1, folosit în vederea detaşării, precum şi la modul în care au fost plătiţi şoferii, cu respectarea legii diurnelor, în vederea detaşării", a subliniat oficialul citat.

 

Turcan: „Este important ca oamenii care lucrează în străinătate să se simtă în siguranţă”



La rândul său, Adina Vălean a subliniat că autorităţile europene fac toate eforturile pentru a dezvolta rapid parcări sigure pentru şoferii de tir, în condiţiile în care, acum, la nivel european, lipsesc în jur de 100.000 de locuri unde şoferii pot parca peste noapte, iar deficitul este şi mai mare pentru astfel de locuri care oferă condiţii sigure.

În discuţiile dintre ministrul Muncii şi comisarul pentru Transporturi a fost abordată şi problema lucrătorilor sezonieri.

„Am punctat, de asemenea, în discuţia cu Adina Vălean, şi modificarea legii nr. 156/2021, pentru a veni în ajutorul lucrătorilor sezonieri şi pentru a elimina transportul la negru a acestor persoane. Este important ca oamenii care lucrează în străinătate să se simtă în siguranţă şi, de exemplu, acolo unde există grupuri mai mari de 10 persoane, acestea să beneficieze de transport spre locul de muncă cu un mijloc de transport public autorizat", a mai scris Turcan pe reţeaua de socializare.

 

Raluca Turcan a efectuat o vizită de două zile la Bruxelles 



În ceea ce priveşte dezvoltarea sectorului de economie verde, Raluca Turcan şi Adina Vălean au discutat şi despre preocuparea României pentru a respecta standardul verde pentru parcări, astfel încât să poată fi îndeplinite reglementările europene.

„Putem vorbi aici, printre altele, şi de numărul de prize aferente unei maşini electrice care să încurajeze achiziţionarea de maşini verzi. Am asigurat-o pe Adina Vălean de toată susţinerea Ministerului Muncii pentru iniţiativele ce vizează crearea de locuri de muncă în domeniul economiei verzi", a subliniat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a efectuat o vizită de două zile la Bruxelles, în perioada 15-16 iunie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel