Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mai puţin de 1% dintre angajaţii români au raportat un accident de muncă în 2020, față de 2,4% în UE
WhatsApp
Mai puţin de 1% dintre angajaţii români au raportat un accident de muncă în 2020, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică. Ponderea accidentelor de muncă a scăzut cu 0,4 puncte procentuale în 2020 faţă de anul 2013, după cum arată sursa citată
Tragedie în Dolj: Doi copii de 10 ani, găsiți morți în casă. Tatăl era în străinătate, iar mama îi abandonase

Potrivit Ziarului Financiar, la nivelul Uniunii Europene, în 2020, 2,4% dintre persoanele angajate au raportat cel puţin un accident de muncă, o pondere semnificativ mai mică decât cea de 2,8% înregistrată în 2013, situaţie care poate fi explicată parţial de pandemia de COVID-19. Cea mai mare pondere a fost înregistrată în Finlanda, de 9,6%, iar cea mai mică valoare a fost în Lituania, de 0,5%.

Categoria ocupaţională cu cea mai mare pondere a persoanelor care au raportat un accident de muncă la nivelul Uniunii Europene în 2020 au fost lucrătorii meşteşugari şi meseriile aferente (4,4%), urmată de operatorii de instalaţii şi maşini, precum şi de asamblatorii şi lucrătorii calificaţi din agricultură şi pescuit (ambele categorii cu o pondere 3,4 %).

Persoanele cu ocupaţii elementare au înregistrat, de asemenea, o pondere care a depăşit 3% în 2020.

Mai puţin de 1% dintre angajaţii români au raportat un accident de muncă

 

La nivel naţional, grupul de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit, lucrători meşteşugari şi meserii conexe a înregistrat cea mai mare pondere a persoanelor care au raportat un accident de muncă în 15 din 18 state membre ale UE pentru care sunt disponibile date.

Concentrându-ne doar pe acest grup profesional, cele mai mari ponderi ale persoanelor care au raportat un accident s-au înregistrat în Finlanda (19,1%), Suedia (11,7%) şi Luxemburg (10,2%). În schimb, ponderi sub 2% au fost înregistrate în Letonia, Croaţia, România, Ungaria şi Lituania.

Pentru 13,2% dintre lucrătorii la nivelul UE, poziţiile obositoare sau dureroase au fost cel mai grav factor de risc pentru sănătatea lor fizică la locul de muncă. Au fost urmate de activităţi care implică o concentrare vizuală puternică (10,0%), manipularea sarcinilor grele (9,1%) şi mişcările repetitive ale mâinilor sau braţelor (8,7%).

De asemenea, datele de la Eurostat arată că 44,6% dintre persoanele angajate cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani au raportat că se confruntă cu factori de risc în ceea ce priveşte bunăstarea lor mentală la locul de muncă.

În 11 din cele 27 state membre, ponderea persoanelor care raportează riscuri mentale legate de muncă a depăşit jumătate din totalul persoanelor angajate. Suedia (76,4%), Grecia (69,1%) şi Luxemburg (67,4%) au înregistrat cele mai mari valori, în timp ce Cehia (33,8%), Lituania (26,7%) şi Germania (25,8%) au cele mai mici ponderi, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel