Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Luna trandafirilor” sau „Luna căpșunilor” va ilumina cerul în această săptămână
WhatsApp
Un fenomen rar, cunoscut sub numele de "Luna căpșunelor", va ilumina cerul la sfârșitul acestei luni, oferind o priveliște spectaculoasă. Această lună plină specială va fi vizibilă începând cu 21 iunie și va coincide cu solstițiul de vară, ceea ce o face și mai rară și mai specială.
Foto: Captura Youtube

Luna joacă un rol esențial în viața pe Pământ, provocând fenomene naturale semnificative. La începutul acestui an, a fost implicată în producerea unei eclipse totale de soare în America de Nord și Centrală, aruncând milioane de oameni în întuneric total în mijlocul zilei. Importanța sa este indiscutabilă, atât în contextul fenomenelor naturale, cât și în explorarea spațială viitoare.

Acum, un alt fenomen captivant, „Luna căpșunilor”, va avea loc pe 21 iunie 2024, însoțind solstițiul de vară, cea mai lungă zi a anului. Acest eveniment rar se aliniază doar o dată la aproximativ 20 de ani, făcându-l o ocazie deosebită pentru astronomi și pasionații de cer.

 

Ce este „Luna căpșunilor”

 

Denumirea provine de la triburile Algonquin, care vedeau în această lună plină un semnal pentru a culege căpșunile coapte. Deși numele sugerează o culoare roșie, luna nu va fi roșu aprins sau roz. În schimb, va avea o nuanță "chihlimbar neobișnuită", potrivit Old Farmer's Almanac. Aceasta va părea mai mare pe cer și va atârna mai jos, datorită apropierii sale de solstițiul de vară.

Astrologul Betty Andrews a explicat pentru Stylist: "Luna căpșunilor coincide adesea cu solstițiul de vară, marcând cea mai lungă zi din an și începutul oficial al verii." Acest fenomen este cunoscut și sub alte nume în lume, cum ar fi „Luna trandafirilor” în Europa, legând-o de sezonul înfloririi florilor.

Luna plină va dura aproximativ trei zile, oferind oportunități ample pentru observare. NASA precizează: "Luna plină va fi vineri seara, 21 iunie 2024, la ora 21:08 PM EDT și va fi vizibilă sâmbătă dimineața în întreaga Eurasia, Africa și Australia."

Aceasta va fi cea mai joasă Lună plină a anului, ajungând la doar 21,9 grade deasupra orizontului sudic. Luna va apărea plină timp de aproximativ trei zile, de joi seara până duminică dimineața, oferind o șansă rară de a admira acest fenomen natural uimitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Inedit Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel