Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Jurisprudență inovatoare” în Italia. Un român a deschis noi căi către dreptul la șomaj, după ce a câștigat bărbatul un proces cu INSP
WhatsApp
„Chiar și un deținut care lucrează are dreptul la șomaj” , este sentința pronunțată de o instanța din Milano pentru un român. „Dacă muncitorului i s-ar refuza tratamentul pentru șomaj, munca în închisoare ar fi împiedicată să îndeplinească, cu eficacitate de durată, acel scop de reabilitare și reintegrare socială”, mai prevede hotărârea.
„Jurisprudență inovatoare” în Italia. Un român a deschis noi căi către dreptul la șomaj. Cum a câștigat bărbatul un proces cu INSP

Deținutul care a lucrat cât timp se afla în penitenciar are dreptul să primească Naspi (n.r. - șomaj) după ce „raportul de muncă a încetat din cauza încetării stării de detenție”. În ciuda unei puternice politici restrictive a INPS, reticent în a accepta cererile prezentate în interesul deținuților referitoare la dreptul de a primi ajutor de șomaj, Legea deschide din ce în ce mai multe căi în acest sens în vederea egalizării lucrătorului aflat în închisoare față de orice altă categorie de lucrători.

Cea mai recentă hotărâre în acest domeniu este cea pronunțată de Tribunalul din Milano, Secția Muncă și Asigurări Sociale, în persoana judecătorului Eleonora De Carlo, care prin sentința nr. 1988/2022 a recunoscut dreptul unui fost deținut, E.C. de origine română, să primească Naspi (n.r. șomaj). Românul a prestat muncă de curățenie în cadrul penitenciarului San Vittore din august 2019 până la 16 decembrie 2021, momentul încetării raportului de muncă datorită încetării pedepsei primită pentru tentativă de tâlhărie.

Panică într-o parcare din Italia. Șofer român de TIR, amenințat: „E persecutorul meu”. Cum a scăpat conaționalul de bărbatul ce delira

 

INPS a respins inițial cererea românului la șomaj

 

INPS a respins inițial cererea românului. Astfel, bărbatul a apelat la Tribunalul din Milano, iar în urma unei „jurisprudențe inovatoare”, a admis cererile avocatului Eugenio Spadafora. Acesta a susținut „egalizarea necesară între figura de lucrătorul reținut, care trebuie considerat un lucrător subordonat în toate privințele, și orice altă persoană care, la încetarea oricărei relații de muncă, se află în stare de șomaj involuntar”.

Avocatul românului a mai susținut și faptul că „încetarea stării de detenție nu poate fi deloc asimilată unei încetări a contractului de muncă din voința lucrătorului, împrejurare care ar invalida dreptul la Naspi”.

Tribunalul din Milano a admis cererea românului și i-a oferit dreptul la șomaj. „Dacă lucrătorului i s-ar refuza tratamentul de șomaj, munca în penitenciar ar fi împiedicată să îndeplinească, cu eficacitate de durată, acel scop de reabilitare și reintegrare socială”.

Italia. Românii lovesc din nou cu venitul de cetățenie. Cum a încercat un conațional să obțină ilegal banii

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv       

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel