Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Jupiter va fi astăzi cea mai strălucitoare planetă de pe cer și cel mai aproape de Pământ în ultimii 59 de ani. Cum puteți vedea planeta?
WhatsApp
Jupiter va fi cea mai strălucitoare și mai mare planetă de pe cerul nopții, în timp ce se va apropia de Pământ la cea mai mică distanță la care a fost în ultimii 59 de ani. 
Jupiter va fi astăzi cea mai strălucitoare planetă de pe cer și cel mai aproape de Pământ în ultimii 59 de ani. Cum puteți vedea planeta? / Foto: Unsplash

Pasionații vor putea vedea cea mai mare planetă de aproape în următoarele săptămâni, astăzi fiind una dintre cele mai bune zile pentru a vedea vasta planetă gazoasă, cu condiția ca cerul să fie senin.

Miezul nopții va fi cel mai bun moment pentru a o vedea deasupra continentului, dar amurgul și zorii zilei vor oferi, de asemenea, priveliști mai bune decât de obicei.

La apus, cel mai bine este să vă uitați la orizont, cu fața spre soare, în timp ce la răsărit o puteți vedea dacă priviți spre vest, cu spatele la soarele care răsare.

 

Jupiter nu a mai putut fi admirată din 1963

 

Jupiter se va afla încă la 591 de milioane de kilometri de Pământ, dar din octombrie 1963 încoace, observatorii de stele nu au mai avut o asemenea ocazie de a-l vedea pe cerul nopții. 

Profesorul de astrofizică din Queensland, Jonti Horner, a declarat pentru ABC că planeta gazoasă răsare la apusul Pământului și apune la răsăritul Soarelui - un eveniment care are loc la fiecare 13 luni. 

Acesta este momentul în care apare cea mai mare și mai strălucitoare decât în orice alt moment al anului.  

 

Jupiter și Pământ se află pe un traseu în jurul Soarelui care nu este întotdeauna exact circular

 

Acum, Pământul este cel mai aproape de Jupiter, în timp ce masiva minge de gaz este cel mai aproape de Soare.

Suprapunerea celor două evenimente, care nu va mai avea loc până în 2139, va face ca planeta gazoasă să apară mai strălucitoare și mai mare pe cer. 

Astăzi va ajunge la "opoziție" - moment în care planeta va apărea opusă Soarelui pentru cei de pe Pământ. 

Cea mai mare apropiere a planetei de Pământ nu coincide aproape niciodată cu opoziția, ceea ce înseamnă că priveliștile din acest an vor fi 'extraordinare', potrivit NASA.

 

Jupiter va părea ușor mai mare și mai strălucitor în următoarele câteva săptămâni.

 

Profesorul Horner a spus că planeta se va afla în cea mai întunecată parte a cerului, unde sunt mai puține stele strălucitoare. 

'Acest lucru o face și mai pronunțată... nu există nimic care să concureze cu Jupiter', a spus profesorul Horner, conform Daily Mail.

El a adăugat că aceasta se va afla direct deasupra Australiei la miezul nopții și ar trebui să fie vizibilă pe tot parcursul nopții, atât timp cât nu există acoperire de nori sau lumini strălucitoare. 

 

Cum poți vedea planeta?

 

Jupiter poate fi văzut la apusul soarelui când oamenii privesc spre est și la răsăritul soarelui spre vest. 

Deși este una dintre puținele planete care pot fi văzute cu ochiul liber, NASA recomandă totuși folosirea unui tip de instrument telescopic pentru a o vedea. Observatorii vor putea vedea și trei sau patru dintre lunile lui Jupiter, inclusiv Europa.

Planeta roșie este un sistem de furtuni vechi de un secol, suficient de mare pentru a înghiți Pământul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Inedit Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel