Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Irlanda de Nord: După ce băiețelul i-a murit de cancer, o mamă româncă se teme că fiica ei nu va fi primită la școală din această cauză
WhatsApp
După ce și-a pierdut fiul, răpus de cancer, o româncă din Irlndaa de Nord  se teme că fiica ei nu va fi admisă la școală, în Bellfast, pentru că a rămas singură la părinți. Aceste este unul dintre criteriile de admitere, alături de altele, cum ar fi cel conform căruia cineva din familie să fi urmat aceeași școală.

Oana Chirilă are 42 de ani și trăiește în Carrickfergus, Co Antrim, alături de soțul ei și fiica lor Emma. În urmă cu 6 ani și jumătate, românca a pierdut un fiu, un bebeluș de 5 luni, răpus de cancer. Tragedia de atunci ar putea acum să îngreuneze admiterea la școală a Emmei, iar mama vorbește cu teamă despre asta.

„Micuțul Georgie avea doar trei luni când a fost diagnosticat cu cancer, iar boala l-a afectat atât de rău, încât a avut puține șanse la diagnosticare“, a explicat românca. Pe 5 iulie 2014, după ce fusese diagnosticat cu leucemie megacarioblastică acută, un subtip de leucemie mieloidă acută, lupta sa s-a încheiat și Oana, Alex și Emma au trebuit să învețe să trăiască fără el.

„Emma avea doar 5 ani când s-a născut și l-a iubit în fiecare dintre cele 165 de zile în care a fost alături de noi. El este încă în inimile noastre zi și noapte și ne este foarte dor de el. A crede că pierderea lui ar putea afecta potențiala școală în care Emma va merge, sau îi poate afecta șansele în viață, este îngrozitor. Mi se frânge inima cu totul“, a afirmat Oana.

Oana: Întreaga situație este o mizerie

 

Dar după această tragedie, alte frământări are acum familia Oanei, în ceea ce o piovește pe Emma, fiica lor. „Vreau doar ca fiica mea să aibă voie să meargă la o școală la care ar fi putut câștiga un loc cu propriile eforturi și să nu fie penalizată pentru lucruri care nu pot fi controlate de ea“ spune românca. Ea este de părere că școlile trebuie să creeze criterii de admitere corecte, astfel încât fiica ei să nu fie penalizată pentru că este unicul copil în familie. Ea se teme că Emma ar putea fi unul dintre copiii care nu se vor încadra în noile reguli care urmează să fie introduse de școlile care își aleg elevii pentru 2021. 

Pe 13 ianuarie, Asociația pentru Calitatea în Educație (AQE) a anulat testul de transfer, care trebuia să aibă loc pe 27 februarie, iar felul în care se vor face admiterile a creat anxietate în rândul celor 9.000 de copii care s-au înscris pentru a susține examenul. Motivul anulării: îngrijorările legate de siguranță cu privire la COVID. Ministrul educației, Peter Weir, a ordonat apoi școlilor să își finalizeze criteriile de admitere până pe 22 ianuarie, astfel încât să poată fi publicate de Autoritatea pentru educație pe 2 februarie.

„Întreaga situație este o mizerie. Emma a muncit din greu și este o fată inteligentă. Ea este dedicată educației sale și muncit mereu pentru asta. Îngrijorarea mea este dacă poate merge la o școală în care intimidarea nu este o problemă, unde simte că va fi fericită și va progresa și credem că liceul Bellfast este locul potrivit pentru ea. Dar să-i spui că șansele ei pot fi reduse pentru că fratele ei mai mic Georgie a murit, lăsându-o singurul copil, a fost sfâșietor“, a mai spus Oana Chirilă citată de Belfast Live, titrează Libertatea.

Criteriile care ar putea să o descalifice pe Emma

 

Oana, care este manager la un centru social de locuit din Lisburn, a mai declarat sursei citate: „Emma este o fată foarte strălucită, care era de așteptat să se descurce bine la testul de transfer. Vrea să meargă la liceul Bellfast din Jordanstown, dar acum, fără testul de transfer, nu avem nicio idee dacă va obține un loc acolo. Nu avem încă criterii de urmat, însă uitându-ne la alte școli, putem vedea că, fiind un singur copil și care provine dintr-o familie care a imigrat în Irlanda de Nord și fără istorie în acea școală, poziția ei e foarte vulnerabilă”.

Practic, există deja exemple, susține românca, în care copiii singuri la părinți au pierdut în punctajul de transfer. Cum nu mai contează testul și implicit nota lui, criteriile de genul acesta o dezavantajează pe fiica româncei. Și nu e singurul. Tatăl Emmei, Alex, care este grec, s-a mutat în Irlanda de Nord în urmă cu 20 de ani, iar Oana a lucrat și a locuit aici din 2006. Amândoi sunt angajați, iar Emma nu se califică pentru mese școlare gratuite, așa că, fără un frate sau o cineva din familie care să fi fost la școala aleasă de ea, s-ar putea să se găsească într-un mare dezavantaj și să se trezească în afara listei de admitere.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel