Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania. Românii care muncesc ilegal fug în subteran ca să scape de controale. Verificări drastice pe șantiere
WhatsApp
Patru români au încercat să scape de controlul ofițerilor vamali fugind într-o parcare subterană, în Dresda, capitala landului federal Saxonia din Germania.
Italia. Accident mortal pentru un român pe un șantier de construcții, după cutremur. Giovanni Legnini: „O tragedie”

Pe 26 aprilie, peste 100 de ofițeri vamali de la biroul vamal principal din Dresda erau de serviciu în cadrul unui audit la nivel național privind controlul financiar al muncii nedeclarate. Aproximativ 260 de angajați au fost chestionați cu privire la relațiile lor de muncă în 20 de locații controlate. În 15 cazuri au existat suspiciuni de încălcare a reglementărilor de securitate socială, ceea ce va presupune investigații suplimentare.

La Leipzig, landul Saxonia din Germania, au fost găsiți mai mulți lucrători străini care nu aveau permisele de ședere necesare pentru a lucra.

Citește și Fermierii din Germania încearcă să profite de miile de muncitori români, aflați la sparanghel și căpșuni. Se ENERVEAZĂ când angajaților le sunt prezentate drepturile

Pe un șantier, un albanez și doi muncitori turci au încercat mai întâi să fugă cu mașina lor. Într-o altă clădire, un total de nouă persoane de origine belarusă și ucraineană în haine de lucru s-au ascuns în spatele ușilor închise. Se pare că erau ocupați cu terminarea lucrărilor. 

De asemenea, patru muncitori români au încercat să scape de control fugind într-o parcare subterană. O verificare imediată a arătat că niciuna dintre persoane nu este înregistrată la asigurările sociale și că nu există o acoperire de asigurare pentru această angajare.

Evaluarea tuturor rezultatelor testelor este încă în curs.

Citește și Muncitorii români din Germania sunt exploatați și abuzați în continuare. "Protecția" promisă rămâne doar pe hârtie

 

Muncitori români, exploatați pe șantierele din Germania

 

Exploatarea are multe fețe. Și există în numeroase forme într-o țară bogată precum Germania. Cei afectați descriu modul în care li se refuză drepturile de bază. Și cum nimeni nu vrea să știe nimic despre asta. Situația datelor exacte este dificilă. Câte milioane de oameni din Europa își părăsesc țara pentru a lucra în altă țară este greu de calculat. În timpul pandemiei, mulți lucrători migranți au fost, de asemenea, forțați să se întoarcă în țările lor de origine. Dar se poate spune un lucru: condițiile de viață și de muncă sunt adesea proaste.

Cu mulți ani în urmă, Fundația Hans Böckler, afiliată unui sindicat din Germania a scris că valorile europene ale asigurării sociale și locuințelor decente au fost călcate în picioare și în Germania. S-a schimbat ceva de atunci?

„Belgia, Cehia, Cipru, Italia”. Constantin enumeră țările europene în care a lucrat ca muncitor migrant pe șantiere în ultimii ani. Alexandru stă cu românul de 41 de ani într-un bar turcesc dintr-un cartier muncitoresc din Frankfurt pe Main. „Aș fi crezut că e la fel ca Belgia, Italia, Cipru, unde a fost bine”, spune Alexandru.

Dar, nimic nu este în regulă la Frankfurt pentru Constantin. Nu ar fi crezut niciodată că oamenii pot fi epuizați fizic pe un șantier german pentru a economisi banii pe o macara care ar fi de fapt necesară: „De ce să mai închiriez o macara, că au românii ăștia proști care se apleacă de spate”.

Alexandru estimează că aproximativ 50.000 de muncitori români din construcții lucrează în prezent pe șantierele germane – adesea fără protecția contractelor colective. El observă că firmele, care sunt deseori controlate de sârbi, refuză muncitorilor români plata în continuare a salariilor în caz de boală, precum și alocații de concediu sau pentru copii.

Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel