Rețeaua a căutat migranți în lagărele din Great Saints (nordul Franței) și i-a dus în Marea Britanie cu barca. Aceste bărci au fost aduse pe coasta franceză din China, prin Turcia și apoi Germania, potrivit nieuwsblad.be.
Potrivit anchetei, care a început în octombrie 2020, rețeaua a transferat „cel puțin 250 de persoane pe lună” în Marea Britanie. Au folosit patru bărci de tip „zodiac”, cu care au putut fi transportate aproximativ 60 de persoane o dată. Toți acești oameni au plătit un „preț de pachet” pentru a ajunge în Marea Britanie. În acest fel, contrabandiştii au făcut un profit de aproximativ trei milioane de euro.
La mijlocul lunii noiembrie, nu mai puțin de 13 persoane au fost arestate și puse sub acuzare pentru introducerea ilegală de migranți într-o bandă organizată și asociație criminală din Dunkerque, a informat Le Parisien ieri. Toți sunt din România, Vietnam sau Irak și se crede că ar fi aparținut uneia dintre cele mai mari rețele de contrabandiști, care au trimis migranți în Regatul Unit.
Totul a început cu informațiile furnizate anchetatorilor în octombrie 2020 și conform cărora doi cetățeni vietnamezi aduceau migranți de aceeași cetățenie sosiți în Franța din Balcani, Germania sau Rusia. Și asta, pentru 6.000 de euro. Aproximativ 200 dintre acești cetățeni ar fi aterizat în departament în doar câteva luni, cu scopul de a pleca în Regatul Unit. Interesându-se de această rețea, anchetatorii Ocriest au făcut lumină asupra legăturilor cu o persoană închisă în închisoare în urma unei tentative de omucidere.
Acest bărbat de 30 de ani ar fi construit o adevărată corporație: a adus din China, prin Țările de Jos sau Germania, veste de salvare, sau chiar bărci și motoare pentru a le folosi în rețeaua de contrabandişti. Mai multe persoane i-au fost la dispoziție, printre care și un mecanic român însărcinat cu găsirea de vehicule pentru a transporta migranții din taberele lor pe plajele contrabandistului.
Potrivit informațiilor oferite de capital.fr, o duzină de oameni ar fi lucrat pentru acest om. Confesiunile persoanelor arestate au permis să se stabilească că cel puțin patru pasaje lunare cu ființe umane au fost organizate în Regatul Unit în ultimul an. Cu un câștig de 70.000 de euro pe pasaj, potrivit estimărilor Ocriest.
Aceste rețele de contrabandiști sunt unul dintre punctele negre ale imigrației ilegale în Franța. Guvernul a încercat ani de zile să le demonteze. Lupta împotriva acestor rețele se înscrie și în lista de priorități a executivului în ceea ce privește politica de migrație.
În proiectul de lege de finanțare (PLF) pentru 2022, guvernul intenționează să aloce acestei lupte 144 de milioane de euro, față de 85 de milioane de euro în 2017. Aceasta reprezintă o creștere de 70%. O problemă cheie pe care mulți candidați la președinție, de la Marine Le Pen la Xavier Bertrand și Valérie Pécresse, au integrat-o în programul lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News