Publicitate
„Delincvența itinerantă care trece de la un departament la altul”. Procurorul Marie-Céline Lawrysz este convinsă de acest lucru: cei doi inculpați de ieri, care tocmai au ieșit din arestul poliției și s-au prezentat sub escortă, fac parte amândoi dintr-o „echipă de șase sau șapte persoane care s-au organizat pentru a intra în sediul companiei Chanel pentru a sechestra câteva palete de produse cosmetice”.
Dar, din nefericire pentru ei, „raidul” în această companie din Meux, lângă Compiègne, este întrerupt atunci când un ofițer de securitate a șantierului, aflat în spatele ecranelor sale de control, observă în direct tentativa de efracție în curs și alertează poliția.
În timpul nopții de duminică spre luni, în jurul orei trei dimineața, un Renault Master galben, furat în departamentul Eure cu câteva zile mai devreme, a intrat în incinta companiei Chanel printr-un gard care tocmai a fost tăiat. Unul dintre spărgători era întins pe plafon, iar vehiculul se îndreapta spre depozite.
De la punctul său de control, ofițerul de securitate poate vedea că cei șase indivizi, toți purtând măști chirurgicale, „au aceeași vârstă, cu excepția unuia dintre ei, care arată ca un adolescent”.
Ajunsă în fața unuia dintre docurile de descărcare, unul dintre ei, probabil cel mai mic din gașcă, se strecoară prin deschizătura ce tocmai au făcut-o. Apoi, alți patru hoți ajung pe plafonul mașinii Renault Master. „Fac o pârghie cu o bară pentru a forța deschiderea ușii platformei”, descrie martorul. Dar este un eșec, doar sfertul de panou al cheiului reușește să fie spart. Atunci au încercat o altă modalitate, cu o „creangă de care este atașat un țăruș, folosit în speranța de a trage o paletă spre exterior”. Un alt eșec – și tocmai în acest moment jandarmii ajung la fața locului.
Spărgătorii scapă sărind peste gard, când alții reușesc să scape la volanul mașinii Renault Master. Doar unul dintre fugari a fost arestat de militari: de naționalitate română, Costinel M., în vârstă de 42 de ani, care a fost apoi plasat în arestul poliției. 30 de minute mai târziu, un Audi A6 (înmatriculat în România - și pus tot sub supraveghere de un alt serviciu de investigații) este verificat de jandarmi: la bord, Ilie M., în vârstă de 30 de ani, tot român. El este, la rândul său, arestat.
Între timp, jandarmii și-au început constatările. În interiorul companiei Chanel se găsesc o paletă gata de încărcat (dar goală), o șapcă, un telefon mobil, o pereche de mănuși de construcție, o rangă și un tăietor — precum și celebra creangă, de aproximativ 5 metri lungime, care a fost folosită în tentativa de spargere. „Puțin mai în mijlocul pădurii” se descoperă mașina Renault Master, în interiorul căreia se află multe unelte.
„Nu am stricat nimic”, declară prin vocea interpretului său Costinel M., luni, 29 august. Recunoscându-și prezența la fața locului, românul a declarat instanței că a venit în acea noapte, intrând în complexul celebrului producător de produse cosmetice, cu intenția de a „lua paleți pentru a-i utiliza la culesul strugurilor”. Oricât de absurdă ar fi această idee nu a fost a lui, ci a unui anume „Marius”, probabil „căpitanul de echipă”, șef al taberei în care Costinel locuiește de șase luni, alături de alte o sută de oameni. Deja condamnat de două ori pentru furturi (de instanțele din Lyon și Montpellier), el afirmă că atunci a furat doar „fistic și paleți”. Tată al unui copil care locuiește în România, el susține că lucrează de obicei în construcții, dar „fără să fie declarat”.
Cât despre Ilie M., pe care Costinel susține că nu-l cunoaște și că nu l-a văzut niciodată, acesta explică instanței că, cu o zi înaintea faptelor, avea o programare la Meux în jurul orei 21:00 cu cineva care urma să-i ofere de lucru. După acest interviu - și după ce a băut câteva pahare de vin - și-ar fi dorit să se odihnească într-o parcare, pentru că „era amețit”. Pe lângă asta, mai trebuia să se trezească pe la 3 dimineața ca să se întoarcă acasă, la Stains. În acel moment, la ieșirea din parcarea Meux, a fost verificat de jandarmi.
Dar președintele instanței, Agathe Horiot, i-a arătat atunci că de pe telefonul său mobil s-au făcut patru apeluri pe linii diferite după ora 12:15. Cu toate acestea, inculpatul, cu un cazier curat și tată a doi copii care au rămas în România, nu recunoaște și își menține declarațiile, afirmând că nu are nicio legătură cu spargerea.
Neconvinsă de declarațiile celor doi inculpați, procurorul Marie-Céline Lawrysz cere 8 luni de închisoare cu suspendare împotriva lui Ilie (șoferul Audi) și 6 luni de închisoare cu mandat de arestare pentru Costinel. Pentru amândoi, ea cere să li se interzică să rămână în Oise pentru o perioadă de 3 ani.
Reamintind instanței că în acest dosar nu există „nici un prejudiciu material, nu a ieșit nimic din fabrică”, Me Bénédicte Meunier, avocatul celor doi inculpați, insistă în argumentația sa asupra „precarității” clienților săi. Pledând ca Ilie M. să fie eliberat, aceasta argumentează, printre altele, „că nu am văzut Audi A6 pe camerele CCTV”.
După o scurtă deliberare, instanța îl eliberează pe Ilie M. în beneficiul îndoielii. În ceea ce îl privește pe Costinel M., acesta a fost găsit vinovat de acuzațiile aduse lui și a fost condamnat la 6 luni de închisoare. Împotriva lui se emite mandat de depozit. Ca pedeapsă suplimentară, i se va interzice acum să stea în Oise pentru o perioadă de 3 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News