Publicitate
Deşi are dosare penale pentru înşelăciune în mai multe oraşe, omul reuşeşte să scape fără închisoare, profitând de clemenţa instanţelor şi de o portiţă a Codului Penal, relatează Adevărul. Individul câştigă sume serioase de bani într-un timp foarte scurt, profitând de naivitatea/neatenţia oamenilor. Victimele perfecte sunt vânzătoarele din magazinele de cartier mai puţin aglomerate, dar nu numai.
Omul intră şi cere vânzătorului să-i schimbe o bancnotă de 500 de lei în bancnote cu o cupură cât mai mică, de 5, 10 sau 50 de lei. Când vânzătorul îi întinde teancul de bani, şmenarul se răzgândeşte brusc şi cere să i se schimbe banii cu alt tip de bancnote, de valoare mai mare sau mai mică, de la caz la caz. În toată această agitaţie de moment, şmenarul, iute de mână, sustrage o parte din bancnotele şi le introduce discret în buzunar, apoi îi cere înapoi vânzătorului bancnota de 500 de lei spunând că s-a răzgândit şi nu mai vrea să schimbe banii.
Una dintre victimele escrocului a fost şi o vânzătoare din complexul Coştila din Buşteni. Femeia a realizat că a ieşit în pagubă cu 450 de lei, după ce i-a schimbat unui client o bancnotă de 500 de lei. Pentru că a fost vina ei, vânzătoarea a trebuit să acopere lipsa de gestiune cu bani din portofel, apoi a anunţat poliţia.
Românul a fost identificat şi prins după ce poliţiştii au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere din magazin, dar şi din staţiunea Buşteni. Atunci au văzut poliţiştii cât de repede se mişcă individul. Practic între 19:18:56 şi 19:19:52 bărbatul a reuşit să-şi termine treaba. Costel D. se deplasa cu un Ford Focus de culoare gri şi era însoţit de o femeie, despre care s-a aflat ulterior că este soţia lui.
Ancheta a scos la iveală un cazier judiciar bogat, escrocul având la activ mai multe dosare penale în care a fost cercetat pentru fapte similar. A reuşit să înşele vânzători din Motru, Popeşti Leordeni, Târgu Jiu, Urziceni, Aleşd, Buşteni etc. Deşi poliţiştii îl reţineau pentru 24 de ore, instanţele de drepturi şi libertăţi îl plasau în control judiciar aproape de fiecare dată. De altfel, judecătorii din Sinaia chiar au remarcat faptul că ”acesta practic a profitat de clemenţa autorităţilor judiciare şi a continuat să-şi câştige existenţa tot prin generarea unor conflicte de drept penal similare”, potrivit actului de acuzare.
Dacă nu este ”salvat” de instanţă, bărbatul are şi un plan B. Apelează la mediere şi se împacă cu victimele sale, oferindu-le inclusiv daune morale pe lângă plata pagubei. Aşa s-a întâmplat şi cu vânzătoarea din Buşteni. Femeia s-a împăcat cu escrocul, după ce acesta a acceptat să-i dea înapoi suma de 450 de lei, dar şi 5000 de lei, reprezentând prejudiciu moral.
Codul Penal din România, în privinţa infracţiunii îşelăciune, permite împăcarea dintre persoana vătămată şi inculpat, având ca efect înlăturarea răspunderii penale a inculpatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News