Cei doi bărbaţi au fost prinşi de autorităţi când încercau să treacă graniţa cu certificate digitale ale altor persoane, emise în Slovacia, ei fiind cercetaţi penal, a informat, luni, 15 noiembrie, Poliţia de Frontieră Arad, scrie Agerpres. Cei doi bărbaţi, un român şi un cetăţean maghiar, s-au prezentat la intrarea în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Vărşand. Potrivit polițiștilor de frontieră, românul era pasager într-un microbuz condus de cetăţeanul maghiar, vehiculul fiind înmatriculat în Ungaria.
"La controlul de frontieră, cele două persoane au prezentat certificate de vaccinare împotriva COVID-19, prevăzute cu cod QR, eliberate de autorităţile din Slovacia, întrucât Ungaria face parte din zona roşie a ţărilor cu risc epidemiologic. În urma scanării codurilor QR ale certificatelor, s-a constatat faptul că datele generate în urma scanării aparţin altor persoane", au mai precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad.
Potrivit polițiștilor de frontieră, cei doi bărbați sunt cercetaţi pentru uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, scrie Agerpres.
Cazurile asemănătoare sunt tot mai numeroase. Recent, trei cetăţeni bulgari care intenţionau să călătorească în România cu teste PCR false pentru detecţia infecţiei cu virusul SARS-COV-2 au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră giurgiuveni, care nu le-au permis intrarea în ţară.
„În Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier s-au prezentat, pe sensul de intrare în ţară, doi bărbaţi, cu vârste de 17, respectiv 41 de ani, şi o femeie, în vârstă de 38 de ani, toţi de naţionalitate bulgară, care au prezentat pentru control teste PCR cu rezultate negative pentru detecţia infecţiei cu virusul SARS-COV-2. Cei trei străini intenţionau să călătorească în România.
Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea testelor prezentate, la solicitarea reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări suplimentare, constatând că documentele prezentate de aceştia nu au fost eliberate de clinicile menţionate”, se arată într-un comunicat de presă emis marţi de ITPF Giurgiu.
Poliţiştii de frontieră au procedat la nepermiterea intrării în ţară a persoanelor în cauză, iar conform protocolului româno-bulgar privind controlul comun la trecerea frontierei, acestea au fost preluate de către autorităţile bulgare în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News