Cristina, o româncă dată spre adopție în Mantua, și-a pierdut locul de muncă cu ani în urmă din cauza unui accident de mașină grav care a adus-o într-un scaun cu rotile, iar soțul ei, care lucra în sectorul imobiliar, a rămas și el șomer din cauza crizei care a lovit puternic sectorul între 2008 și 2009. Cuplul a fost copleșit de datorii și nu a putut face față plății ratelor la creditul pentru locuință. Dar Tribunalul din Mantua a anulat 140.000 de euro din datoria lor (din totalul de 213.000) în temeiul legii 3/2012, așa-numita „lege a economisirii sinuciderii”, privind planul de restructurare a datoriilor consumatorilor.
„Cristina și soțul ei au avut probleme serioase, iar banca a vrut să le scoată casa la licitație”, explică Legge3.it, o organizație specializată în proceduri de supraîndatorare care operează în 75 de provincii italiene. „Am blocat licitația și acum Cristina va putea achita adevărata valoare a proprietății sale într-o formă acceptabilă”.
Judecătorul a stabilit de fapt că proprietatea rămâne pe numele româncei și că fiul cuplului se ocupă de soldul părții din datorie care nu a fost anulată de instanță (echivalentă cu 73.000 de euro). „Vă plătiți apartamentul după valoarea de piață, fără suprataxe, în patru ani”, a spus magistratul.
„Este un mare succes”, spune Gianmario Bertollo, fondatorul Legge3.it. „În ultimii ani am ajutat multe familii să zâmbească din nou pentru că aproximativ 46.312.000 de euro de datorii nu le mai sunt pe umerii lor”.
Vezi și
Presa din Italia anunță o prăbușire a forței de muncă românească în provincia Ragusa.
„În ultimii ani, mai ales din 2019, s-a înregistrat o scădere semnificativă a lucrătorilor români angajați în agricultură. Cu aproximativ 40% mai puțin în întreaga provincie Ragusa”, se arată într-un prim raport privind naționalitatea muncitorilor agricoli străini și a lucrătorilor sezonieri din acest domeniu.
Conform raportului, cauzele sunt în mod evident legate de mai mulți factori și acest lucru va necesita o reflecție suplimentară în faza de cercetare. „Unele ipoteze, rezultate din mărturiile culese în teren, privesc alegerea emigrării în țările central-europene, precum Germania sau chiar nordul Italiei, în căutarea unor condiții de muncă mai bune. Cu siguranță condițiile de exploatare și izolare socială stau la baza alegerii abandonului segmentului analizat”, se mai arată în raport.
------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News