Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Condiții groaznice, greu de acceptat”. 37 de muncitori români sezonieri, exploatați la o livadă de pere din Belgia
WhatsApp
Un control al inspecției sociale a scos la iveală viața de zi cu zi „înfricoșătoare” a 37 de muncitori români sezonieri dintr-o livadă din Liernu, un district al municipiului Éghezée, situat în provincia Namur, Belgia.
Foto ILUSTRATIV

„Au lucrat în livadă și au dormit pe un șantier în condiții groaznice, greu de acceptat, în containere neîncălzite”, denunță auditorul de muncă.

Când inspectorii sociali au efectuat un control de rutină la plantația de pere a unui fermier din Liernu, situația trăită de 37 de muncitori sezonieri români le-a apărut rapid inspectorilor ca o „adevărată exploatare”.

Inspectorii mai precizează referitor la numărul de ore de muncă și salariul primit de români că „cifrele în acest caz sunt deplorabile”, nespecificând exact datele.

Spania. 56 de ani de închisoare pentru o familie de români care a exploatat zece conaționali: Ținuți în condiții mizere, insultați și neplătiți

„Totul este evident încadrat de o legislație pe care unii încearcă să o ocolească”, au spus judecătorii referitor la acuzația cu care proprietarul livezii de pere se confruntă acum. „El i-a transportat din România la Liernu pe acești 37 de oameni. Probabil muncitorii români nu și-au imaginat ce îi aștepta. Ei își căutau un loc de muncă pentru a avea un trai mai bun pentru copii lor”

Proprietarul plantației este acum judecat și riscă ani grei de închisoare dacă va fi găsit vinovat de exploatare.

Raport OIM: Aproape unul din 150 de oameni este considerat un sclav modern

 

Vezi și 

 

Sclavie modernă în Belgia: „Peste 50 de muncitori plătiți cu 600 euro pe lună”

 

Parchetul din Anvers a deschis o anchetă după descoperirea a 55 de lucrători originari din Filipine şi Bangladesh care munceau în condiţii de sclavie modernă pe un şantier de construcţii din oraşul-port belgian. Ancheta a fost încredinţată unei secţii a parchetului specializată în infracţiuni de muncă, aceasta confirmând că „55 de potenţiale victime” urmează să fie audiate.

Un număr atât de mare de persoane exploatate la un singur loc de muncă este fără precedent în Belgia, potrivit centrului Payoke, asociaţie specializată pe asistarea victimelor traficului de persoane. Bărbaţii lucrau în portul Anvers ca sudori şi instalatori de ţevi, a menţionat un purtător de cuvânt al parchetului, fără a preciza numele companiei implicate. Potrivit presei locale, aceştia erau plasaţi sub autoritatea unei firme subcontractante a producătorului de chimicale Borealis din Beveren, în apropiere de Anvers.

Spania. 18 muncitori români i-au reclamat pe angajatori, tată și fiu: Ce s-a întâmplat după ce i-au chemat la cules usturoiul

Muncitorii „primeau între doi şi patru euro pe o oră de muncă, adică în jur de 600 de euro pe lună. Este clar că se aflau într-o situaţie foarte precară”, a remarcat Klaus Vanhoutte, care conduce unul din cele trei centre din Belgia ce oferă găzduire victimelor sclaviei moderne.

Citește continuarea AICI...

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv           

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel