Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cometa „Diavolul", de trei ori mai mare decât Muntele Everest, se îndreaptă spre Pământ
WhatsApp
Oamenii de știință au anunțat recent că o cometă neobișnuită, numită "Diavolul", se îndreaptă spre Pământ, oferind un spectacol cosmic impresionant.
Cometa „Diavolul", de trei ori mai mare decât Muntele Everest, se îndreaptă spre Pământ / Foto: Unsplash

Această cometă deosebită, cunoscută sub numele de „12P/Pons-Brooks” sau „12P”, s-a remarcat prin dimensiunile sale excepționale, fiind de trei ori mai mare decât Muntele Everest, ceea ce o face vizibilă cu ochiul liber atunci când se apropie de planeta noastră.

Cometa „12P” a atras atenția comunității astronomice recent, după ce a experimentat a doua explozie în patru luni. Acest obiect ceresc de mari dimensiuni, cu un diametru estimat la 18,6 mile, este însoțit de două caracteristici neobișnuite care îi conferă porecla de "Diavol". Astronomii au observat că această cometă pare să aibă coarne, iar forma sa a fost comparată cu nava spațială Millennium Falcon din universul Star Wars.

 

Oamenii de știință au anunțat că cometa nu prezintă un pericol 

 

Ceea ce face această cometă excepțională este natura sa criovolcanică. Nucleul acesteia conține un amestec de gheață, praf și gaz numit criomagmă. Atunci când radiațiile solare încălzesc acest amestec, presiunea crește și declanșează explozii periodice. Elementele de gheață ies în spațiu prin fisurile din învelișul nucleului, dând cometei aspectul de "Diavol" cu coarnele sale neobișnuite.

Deși cometa se îndreaptă spre Pământ, oamenii de știință asigură că nu prezintă un pericol real. Aceasta va atinge cel mai apropiat punct de noi în 21 aprilie 2024, iar experții sugerează că acest eveniment va oferi un spectacol astronomic uimitor, dar nu va pune în pericol planeta noastră.

Deși cometa va putea fi observată fără un telescop, pasionații de astronomie ar putea dori să se pregătească pentru evenimentul din 2024, deoarece cometa nu se va întoarce în direcția noastră până în 2095. Cu toate acestea, chiar și atunci, va rămâne la o distanță de 232 de milioane de kilometri de Pământ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Inedit Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel