Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cîmpeanu (Educație): Programul ''Masă caldă'', extins de la 150 la 300 de şcoli
WhatsApp
Guvernul a aprobat joi ordonanţa de urgenţă prin care programul "Masă caldă" va fi extins de la 150 la 300 de şcoli, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

"Astăzi, în Guvern, am aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care, după şase ani de pilotare, se extinde programul 'Masă caldă' de la 150 de şcoli la 300 de şcoli. Sunt vizaţi un număr de 140.000 de elevi. Finanţarea totală pentru anul şcolar 2022-2023, programul "Masă caldă în şcoli", este de 354.900.000 de lei", a arătat Cîmpeanu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Ministrul a remarcat că suma este de zece ori mai mare decât finanţarea de 35 de milioane de lei, acordată în anul 2016 pentru acelaşi program.

El a menţionat că programul "Masă caldă în şcoli" este integrat în conceptul "Masă sănătoasă în şcoli", un program în curs de iniţiere la nivelul Guvernului, care vizează un milion de elevi, cu o finanţare de peste un miliard de euro, pentru perioada 2022-2027.

"Plecând de la ideea că problema reducerii abandonului şcolar în România este esenţială, avem patru piloni. Avem asigurarea unei mese în şcoli, asigurarea transportului gratuit, asigurarea unui sistem de burse motivant şi programul naţional de reducere a abandonului şcolar", a mai spus Cîmpeanu. 

Cîmpeanu: Vrem să facem școala mai prietenoasă

 

Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că învățământul din mediul rural continuă să fie la un nivel foarte scăzut. 

"Slaba calitate a învățământului din mediul rural rămâne principala problemă. La rural am avut de 3 ori mai multe medii sub 5 decât în mediul urban. Materia a fost adaptată. Am anunțat de la începutul anului marca de examen. Am scos toate acele porțiuni în care școlile au fost închise. La materia de clasa a VIII-a am scos un semestru din două și am zis că nu trebuie ca elevii să plătească disfuncționalitățile. (...)

Efortul colegilor noștri a compensat din pierderile din pandemie. Nu poți să recuperezi totul la evaluare. Problemele sunt pe fond. Vorbim și de o abstractizare efectivă care face școala neprietenoasă. Vrem să rezolvăm asta prin curicula din anul 2023. Am auzit mulți colegi din presă care au spus că subiectele au fost foarte grele. Prefer să mă bazez pe specialștii de la CNPE, care au calibrat corect subiectele. Vrem să facem școala mai prietenoasă, iar elevii să se poată bucura de aceste rezultate. 

"În mediul rural avem probleme cu abandonul școlar. Am început să implementăm măsuri. Trebuie să implementăm proiectul "România Educată", trebuie să ne concentrăm pe elevii din mediul rural, iar legislația se concentrează tocmai pe aceste probleme la nivel de fond. Am început măsurile încă înainte de a avea legislația primară. Legislația va rezolva aceste lucruri. Finanțările care sunt până la 200 000 euro sunt eligibile cu cheltuieli pentru pregătirea suplimentară a acestor elevi, deci mărim și eforturile financiare pentru micșorarea acestor decalaje între elevi," a mai spus Cîmpeanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel