Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cât de stresat ești? Oamenii de știință ar putea în curând să afle acest lucru uitându-se la PĂRUL tău
WhatsApp
Sentimentul de stres vă poate face să vă smulgeți părul din cap, metaforic. Însă,  oamenii de știință ar putea acum să detecteze cât de multă presiune simțiți cu adevărat, inspectându-vă șuvițele în sine.
Cât de stresat ești? Oamenii de știință ar putea în curând să afle acest lucru uitându-se la PĂRUL tău / Foto: Unsplash

Cercetătorii au descoperit că pot detecta cu exactitate nivelul de cortizol - principalul hormon al stresului din organism - în părul dumneavoastră.

Până acum, oamenii de știință puteau detecta hormonul stresului doar în sânge, urină sau salivă. Echipa a declarat că rezultatele sugerează că măsurarea hormonului în păr poate fi o modalitate bună de a identifica stresul cronic.

Această afecțiune poate provoca, în timp, anxietate, insomnie, tensiune arterială ridicată și chiar un sistem imunitar slăbit.

 

Oamenii de știință ar putea în curând să afle acest lucru uitându-se la părul tău

 

Studiul, publicat în PLOS Global Public Health, a analizat mostre de păr de la 881 de femei din Mexic și 398 de femei din Islanda.

Cercetătorii au luat părul de la rădăcină și au analizat într-o mașină secțiunea de 3 cm lungime cea mai apropiată de scalp.

Părul crește cu 1 cm pe lună, astfel că zona reprezenta ultimele trei luni. Aceleași femei au primit apoi un sondaj cu 10 întrebări în care li s-a cerut să spună cât de stresate se simt.

Întrebările le întrebau în ce măsură "își găseau viața imprevizibilă, incontrolabilă și supraîncărcată". 

Ele au răspuns pe o scală de cinci puncte, iar cercetătorii au împărțit respondentele în cinci grupe în funcție de scorurile lor totale, care indicau cât de stresate erau. 

 

Măsurarea cortizolului din păr ar putea fi promițătoare pentru diagnosticarea stresului cronic

 

Femeile care au obținut scoruri în prima cincime pentru nivelul de stres au avut niveluri de cortizol cu 24,3 la sută mai mari decât cele din ultima cincime, au arătat rezultatele.

Autorul studiului, Dr. Rebekka Lynch, de la Universitatea din Reykjavik, a declarat că acest lucru sugerează că măsurarea cortizolului din păr ar putea fi promițătoare pentru diagnosticarea stresului cronic.

Cercetătorii au scris: "S-a constatat o asociere între stresul perceput și [concentrația de cortizol în păr] la un eșantion de femei din două medii geografice și culturale diferite. [Aceasta susține] ipoteza că [concentrația de cortizol din păr] este un biomarker viabil în studiile privind stresul psihologic cronic”, conform Daily Mail.

 

Ce este cortizolul, "hormonul stresului"? 

 

Cortizolul este considerat sistemul de alarmă încorporat al naturii.

Deși stresul nu este singurul motiv pentru care este produs, acesta a fost denumit "hormonul stresului" deoarece este eliberat atunci când organismul se află în modul "luptă sau fugi". 

Este produs în rinichi și secretat în sânge. În mod normal, organismul produce niveluri mai ridicate dimineața și mai scăzute noaptea. 

Dar dacă nivelurile rămân prea ridicate pentru o perioadă prea lungă de timp, poate cauza o serie de probleme de sănătate, inclusiv anxietate, depresie, boli de inimă și probleme de somn.

De asemenea, poate cauza o afecțiune numită sindromul Cushing, care determină creșterea rapidă în greutate, piele care se învinețește ușor, slăbiciune musculară și diabet.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Inedit Vezi toate articolele
pixel