Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Amelia, o prostituată româncă în Spania, poveste de viață pusă pe hârtie, devenită best-seller: "Este o închisoare cu gratii invizibile"
WhatsApp
"Să fii prostituată este o închisoare cu gratii invizibile", spune Amelia T, românca ce spune în cartea ei "La revuelta de las putas" (Revolta târfelor) că a fost în 40 de bordeluri în 5 ani. Are 37 de ani, vorbește perfect spaniola și este de naționalitate română.    

Viața Ameliei T. este un tobogan de emoții, exprimate în cartea sa "La revuelta de las putas" (Revolta târfelor). A numit-o așa, pentru că știe că titlul cuprinde tot ceea ce această lume le dă și le ia femeilor care sunt practic răpite de o lume subterană plină de înșelăciune, până când devin locatarele unei "închisori cu gratii invizibile".

Cotidianul spaniol El País a publicat un interviu cu femeia care vorbește deschis despre ce înseamnă să vinzi plăcere în cluburile din Spania și din România natală, țări în care sistemul pedepsește social lucrătorii sexuali, dar nu și pe cei care plătesc pentru a fi cu ei.

A vorbi despre o prostituată înseamnă a lua în considerare o posibilă istorie de abuz asupra copiilor și adolescenților. Originea de a atinge fundul sacului, ca în toate aspectele negative ale vieții. Este exact ceea ce descrie Amelia atunci când este întrebată ce a dus-o la primul ei club spaniol sau bordel: abuzul din partea mamei sale.

Amelia, o prostituată româncă în Spania, poveste de viață

 

"Da, ea este în viață și mă lupt în acest război între a vrea să o iert pe mama mea și ea să mă ierte pe mine, am o dualitate evidentă acolo. Nu vreau să o acuz pe mama pentru tot, dar nici nu vreau să o disculpabilizez. Nu vreau să fiu mamă, mi-e frică să nu o dau în bară", recunoaște ea.

Amelia, pe când era încă practic un copil și încerca să scape de o lume în care nu avea adăpost și hrană, a căzut pe cele mai rele mâini: mafioții români care au vândut-o unui proxenet spaniol pentru 300 de euro (279.000 de pesos chilieni).

"Da, 300 de euro. Banii aceia au ajuns la persoana care mi-a făcut cunoștință cu altcineva ca o favoare de a-mi rezolva viața în doi ani, ceea ce a fost o minciună, desigur. Știam deja în ce mă bag. O știți de la început. Dar multor femei le este greu să recunoască acest lucru. Apoi am ajuns să am datorii, după spusele lor, de 3.000 de euro", a spus ea.

Această datorie urma să includă cazarea în bordeluri, precum și machiajul, hainele, amenzile, dar și dependențele. Cocaina și alcoolul nu puteau lipsi din acest tip de lume interlopă. Atunci Amelia și-a dat seama că nu va scăpa așa ușor.

"Este o închisoare cu gratii invizibile"

 

"Te înșeli singur. Era un cerc care se închide în el însuși. O închisoare cu gratii invizibile. Se pare că puteai să pleci, dar nu ai plecat".


Amelia mai are 3 ani până la a împlini 40. O vârstă direct proporțională cu numărul de cluburi sau bordeluri spaniole în care își vindea plăcerea, în aproape toate localitățile autonome din țara mamă, în mod ironic, unde o tânără se simțea mai orfană și mai singură ca niciodată. De unică folosință, de altfel, pentru că trebuia să migreze la un alt club, din când în când, ca și cum ar fi fost o marfă de schimb.

"Nu știu, cred că în toate comunitățile autonome. Mi-e mai ușor să vă spun unde nu am fost. Am petrecut 5 ani în peste 40 de bordeluri, n-aș spune că am muncit, pentru că asta nu înseamnă muncă, aș spune că am fost în trecere..... Cât de des te schimbă pentru că trebuie să schimbi marfa. Trebuie să te străduiești să fii cea mai bună piesă pe care să o aleagă clienții. Cei care muncesc cel mai mult devin favoriți. Ei au privilegiile lor, desigur. Cu toții ajungem să ne dorim să fim favoriți“, a explicat românca.

"La revuelta de las putas" - Revolta târfelor

 

Într-o zi, pentru că întotdeauna există o limită de atins, Amelia a căutat o modalitate de a traversa invizibilitatea barelor. Și-a folosit experiența de serviciu pentru a ieși din acestă colivie și l-a sunat pe unul dintre clienții săi, căruia i-a mărturisit planurile sale și i-a propus un aranjament reciproc avantajos.

"Nu mai puteam să port masca prostituatei fericite. I-am spus că mă duc la el acasă și că dacă mă primește, o facem gratis. El a spus: Oh, da, sigur.Bineînțeles, contractul verbal nu a durat mult și tânăra a ieșit în stradă, de data aceasta, de vină fiind lipsa de experiență de muncă din CV. A trebuit să pară dură în mijlocul unui program care nu era al ei de lucru, dar care îi oferea șansa de a fi o nouă Amelia.

"Apoi am început să lucrez ca ospătăriță. Am reușit să rezist, deși mi-a fost greu. Ani de zile ți se spune că nu ești potrivit pentru nimic altceva. Mi-era frică de tot: de lumina zilei, de oameni. Dar nu ți-ai dat seama. În ochii oamenilor eram o fată nepoliticoasă și tăioasă. Mă vedeau ca pe o persoană super-puternică, când în realitate simțeam o frică pură.

Amelia: Prostituția este o problemă de stat

 

Ieșirea din prostituție, din raza de acțiune a proxeneților, din gratiile invizibile ale unei închisori, este o ispravă pe care Amelia o împărtășește acum în cartea sa "La revuelta de las putas", în care încearcă să dezvăluie o călătorie complicată prin copilăria, adolescența și viața unei femei care a trăit închisă timp de mulți ani într-o închisoare invizibilă și foarte judecată de societate, dar pentru femeile care se prostituează.

Pentru Amelia, eliminarea prostituției este un angajament al statului (extins la toate țările care o practică). Una care trebuie să fie atât de cuprinzătoare și cu pași lenți, dar siguri, pentru a pune capăt unei situații care urmărește femeile până la a le învălui într-un vârtej din care nu este ușor de ieșit.

"Cu abolirea, care nu înseamnă nici interzicerea, nici eradicarea ei. Cum? Într-un mod cuprinzător: în primul rând, prin urmărirea penală a tuturor formelor de proxenetism. Este o problemă de stat. Trebuie să includă ajutor pentru cei care pleacă, nu doar economic, ci și terapii, acompaniament psiho-social, muncă".

Cealaltă parte are legătură cu faptul că trebuie să fim societăți mai puțin misogine și să nu mai dăm vina pe femei pentru prostituție, când există o cerere care se adresează publicului masculin. Amelia, ea știe asta. Ea a trăit-o. De aceea, ea pune degetul pe machism și pe cererea acestuia care permite înrobirea femeilor în această lume interlopă.

"Și, în sfârșit, dezamorsează cererea. Prin educație și prin penalizarea cererii. Avem nevoie de reguli pentru a trăi împreună, iar una dintre ele este să recunoaștem că oricine exploatează o femeie sau se folosește de ea îi subminează sănătatea: pur și simplu nu poți plăti pentru a penetra o femeie, deoarece acest lucru are consecințe dăunătoare pentru ea. Punct și de la capăt“, conchide Amelia în interviul acordat pentru El Pais.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
pixel