Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
#10 August. Protest în Piața Victoriei, la 4 ani de când românii din diaspora au fost primiți acasă cu bastoane și gaze lacrimogene: "Vrem dreptate!"
WhatsApp
În urmă cu patru ani, în data de 10 august 2018, aproximativ 100.000 de români au fost îndepărtați cu violență de către autoritățile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, din Piaţa Victoriei. Cine răspunde pentru acele violențe? Un răspuns așteptat patru ani, timp în care dosarul penal s-a plimbat între parchete și instanțe. La 4 ani de la Protestul Diasporei, românii sunt chemați din nou în stradă.  
Proteste Piața Victoriei la 4 ani de la Protestul Diasporei din 10 august 2018

Pe 10 august 2018, românii din diaspora s-au adunat în Piața Victoriei pentru a critica ofensiva PSD, condus atunci de Liviu Dragnea, cu privire la modificările legislative din domeniul Justiției. Protestul românilor din Diaspora s-a terminat prin încălcarea drepturilor cetățenilor care își manifestau legal în stradă nemulțumirea. Au urmat scene de groază, gaze lacrimogene, bastoane, tunuri cu apă ale jandarmilor şi peste 700 de plângeri penale ale românilor care au fost loviţi de jandarmi.

Mai multe ONG-uri și platforme cetățenești organizează un protest astăzi, la 4 ani de la evenimentele violente. Evenimentul intitulat „Vrem dreptate pentru 10 August! #4ani” va avea loc în Piața Victoriei între orele 18:00-23:00. 

Protest astăzi în Piața Victoriei: "Vrem dreptate pentru 10 august!"

 

"Au trecut 4 ani de când manifestația pașnică din 10 august 2018 - Piața Victoriei a fost spulberată cu violență de către autoritățile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetățenilor care își manifestau în stradă nemulțumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiției.

Diasporenii veniți să protesteze în țară au fost tratați de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii și manipulările de la televizor.Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv - “dirijorul”- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă.

Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii. Legatura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori.

Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor.

Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat la vârsta de 49 de ani.

Dosarul #10august a fost redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea și distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta s-a întors la procurorii militari unde istoria ne-a învățat că ajung să zacă dosare istorice chiar și decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluție).

Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp!", se arată în descrierea evenimentului postat pe Facebook

Nicolae Ciucă, la 4 ani după momentul 10 august: "Oameni nevinovați au căzut victime. Cei vinovați să răspundă"

 

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, la patru ani de la protestele din 10 august 2018, că cei vinovaţi de exces sau abuz în exercitarea atribuţiilor trebuie să fie traşi la răspundere, în conformitate cu prevederile legale.

"Sunt patru ani de la protestul din 10 august, în care oameni nevinovaţi au căzut victime unor violenţe nejustificate. Vreau să dau garanţia şi să asigur că actuala coaliţie de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare şi că niciodată nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violenţe. Garantez, de asemenea, de la nivelul Guvernului că vom pune la dispoziţia justiţiei tot ceea ce este necesar astfel încât dosarul de investigare a celor întâmplate să poată fi dus la capăt. Astfel, cei care sunt vinovaţi de evenimentele petrecute în urmă cu patru ani să răspundă în faţa legii", a spus Ciucă în debutul şedinţei de guvern.

El a subliniat că Jandarmeria reprezintă o instituţie fundamentală în arhitectura statului şi are menirea principală să asigure tot ceea ce este necesar pentru siguranţa cetăţeanului.

"Cei care se fac vinovaţi de exces sau abuz în exercitarea atribuţiilor funcţionale trebuie să fie traşi la răspundere, în conformitate cu prevederile legale", a adăugat Ciucă.

Astăzi se împlinesc 4 ani de la Protestul Diasporei din 2018, desfășurat în Piața Victoriei, care s-a încheiat cu intervenția violentă a jandarmeriei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel