Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Țânțari, căpușe și insecte: invazie din cauza ploilor abundente și a căldurii. "Riscul de patologii tropicale". Care sunt acestea și cum să vă apărați
WhatsApp
Țânțari, căpușe și insecte: invazie din cauza ploilor abundente și a căldurii. Societatea de Medicină a Mediului: Nu vă plimbați prin iarba înaltă, folosiți întotdeauna spray-ul pe pielea expusă.
Foto ILUSTRATIV

Publicitate

După bombele de apă și ploile musonice din ultimele săptămâni, vara și-a intrat în drepturi, cu primul val real de căldură sufocantă din Sahara, care va duce termometrul peste 40° în multe regiuni în această săptămână.

Este deja alertă, așadar, pentru valuri de căldură și mai ales pentru caniculă. Temperaturi foarte ridicate și multă umiditate sunt de fapt așteptate până vineri.

Invazie de țânțari, căpușe și insecte

 

Această tropicalizare a climei are consecințe importante pentru sănătatea umană, inclusiv pentru bolile transmise de țânțari, căpușe și alți vectori.

„Bolile care înainte erau considerate tropicale”, comentează profesorul Walter Ricciardi, profesor de igienă la Universitatea Catolică din Roma, „devin odată cu această schimbare a climei italiene, un risc serios. Deocamdată sunt cazuri sporadice, dar există posibilitatea reală ca ele să devină endemice, chiar și la latitudinile noastre”.

 

Păsările și insectele

 

De exemplu, febra West Nile (rezervoarele virusului sunt păsările sălbatice și țânțarii de tip Culex, ale căror înțepături sunt principalul mijloc de transmitere la om) sunt acum endemice în unele zone din Italia. Altele sunt importate, cum ar fi Chikungunya, dengue sau boala cu virus Zika.

La rândul ei, Societatea italiană de medicină de mediu (Sima) lansează un semnal de alarmă.

"Creșterea bruscă a temperaturilor în țara noastră", explică Alessandro Milani, președintele Sima, "vine după zile de ploi intense care au făcut ca vegetația să crească și să se dezvolte rapid, chiar și în contexte urbane. Acest lucru a creat condițiile ideale pentru proliferarea insectelor precum țânțarii tigru, căpușele și lăcustele care trăiesc atât în ramurile cu frunze ale copacilor sau în plantele suspendate, cât și în iarba necultivată".

 

Singura armă este prevenția


Aceste insecte, prin mușcături și înțepături, pot deveni vectori de boli virale sau bacteriene. Cunoașterea pericolului este foarte importantă și pentru că pentru multe dintre aceste boli nu există nici vaccinuri și nici terapii specifice. Și astfel, singura armă este prevenția, care constă în adoptarea unui comportament care să evite mușcăturile de insecte și proliferarea lor.

Așadar, fără picnicuri în zone necultivate. Dacă mergeți în pădure sau pe pajiști, este bine să purtați haine deschise la culoare, care să acopere bine picioarele și brațele, și să aplicați un spray anti-insecte pe zonele neacoperite, chiar și la fiecare 3-4 ore. Odată cu căldura și transpirația, acesta poate, de fapt, să se inactiveze.

La domiciliu, stați în camere cu aer condiționat și echipați ferestrele cu plase de țânțari. De asemenea, este bine să folosiți spray-uri sau difuzoare de curent electric cu plăci de bază de piretrină sau piretrină și să aerisiți bine încăperile înainte de a sta acolo. În cazul călătoriilor în zonele cu risc, o protecție suplimentară a odihnei de noapte poate veni din plase de pat foarte bine țesute și impregnate cu insecticide.

Aceleași insecticide pot fi pulverizate și pe hainele din fibre naturale, cum ar fi bumbacul, dacă se călătorește în zone infestate de căpușe.

 

Boli transmise de țânțarul tigru



Cazuri de dengue și Chikungunya, transmise de țânțarul tigru, au fost raportate și în Italia. Chikungunya dă simptome asemănătoare cu cele ale gripei, cu febră mare, frisoane, dureri de cap, greață și vărsături și dureri articulare puternice ("Chikungunya" înseamnă "ceea ce se îndoaie" sau "se răsucește", tocmai din cauza durerii).

Faza acută se rezolvă spontan în câteva zile, dar durerile articulare pot persista luni de zile. Simptome similare se aplică și în cazul dengue, cunoscută și sub numele de "febra care rupe oasele", din cauza durerilor puternice pe care le provoacă. Și în acest caz, este vorba de o boală virală transmisă prin înțepătura unui țânțar (Aedes aegypti, mai degrabă decât tigrul). Febra este însoțită de dureri de cap, dureri la nivelul ochilor, mușchilor și articulațiilor, greață și vărsături și erupții cutanate.


Legumele sunt în pericol 


Virusul febrei West Nile este transmis de țânțarii Culex. Toate zonele cu apă stătătoare și resturi vegetale sunt la risc. Prevenirea implică, de asemenea, reabilitarea mediului. Începând cu balconul de acasă, unde trebuie evitată stagnarea apei în ghivecele de plante. Boala este aproape întotdeauna asimptomatică, dar la unii poate da febră, greață și vărsături, dureri de cap, oboseală, erupții cutanate și, în cazuri rare, complicații neurologice grave.


În cele din urmă, atenție la căpușe, care pot da encefalită virală gravă sau boala Lyme (borrelioză). După câteva zile, pe pielea mușcată de căpușă poate apărea o pată roșie-neagră. Pot apărea simptome asemănătoare gripei (febră, dureri de cap, oboseală severă) și afectarea sistemului nervos central. Dacă nu este tratată (cu antibiotice, este o boală bacteriană), Lyme poate duce la complicații ale inimii, sistemului nervos și articulațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel