Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce este ortorexia și ce ar trebui să știm
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Un studiu realizat în noiembrie 2023 a constatat că aproximativ trei din zece participanți au prezentat semne de ortorexie.

Ortorexia este considerată o obsesie pentru alimentația sănătoasă, o tulburare care include restricții alimentare excesive, care pot duce la disfuncții metabolice. Această tulburare, în general, poate trece neobservată sau poate fi subapreciată, pentru că se bazează pe alimentația sănătoasă. Un alt semn că regulile alimentare nu se referă doar la sănătate este dificultatea de a defini chiar și ceea ce este sănătos.

În general, tulburările de alimentație au adesea baze similare: o predispoziție genetică combinată cu factori de mediu. Fenomenul se concentrează pe un set de reguli rigide, fie că este vorba de calorii, de momentul când să mănânci sau de ingredientele din alimente.

Persoanele vulnerabile la tulburările de alimentație insistă să mănânce doar în modul pe care îl consideră sănătos, ceea ce în timp poate duce de la preferință la obsesie. În acest caz, ortorexia se poate transforma în alte tulburări alimentare ca bulimia sau anorexia nervoasă. Rigorile ortorexiei pot izola cu adevărat oamenii de semenii tăi, ei ajungând să refuze să socializeze sau să mănânce cu alți oameni din cauză că aceștia nu urmează aceleași reguli ca ei.

Persoanele care suferă de ortorexie ar trebui să recurgă la un specialist în tulburări de alimentație. Procesul de vindecare este destul de lung și poate implica, pe lângă specialiști, și familia și prietenii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel