Publicitate
Această măsură survine deciziei Consiliului Uniunii Europene din 12 decembrie 2024, care a eliminat controalele la frontierele terestre interne între România, Bulgaria și Ungaria.
Închiderea afectează puncte de trecere de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria, precum și unele situate la Marea Neagră și Dunărea maritimă.
La frontiera cu Ungaria, vor fi închise puncte importante precum:
Petea, județul Satu Mare (rutier)
Borș, județul Bihor (rutier)
Curtici, județul Arad (feroviar)
Nădlac II, județul Arad (rutier)
La frontiera cu Bulgaria, măsura afectează:
Giurgiu (rutier, feroviar și portuar)
Calafat (rutier, feroviar și portuar)
Turnu Măgurele (rutier - bac și portuar)
Vama Veche, județul Constanța (rutier)
De asemenea, sunt incluse în lista de închidere două puncte portuare situate la Marea Neagră și Dunărea maritimă: Brăila și Cernavodă.
Eliminarea controalelor la frontierele interne implică o reorganizare semnificativă a activităților Poliției de Frontieră. Potrivit proiectului, deși controalele de frontieră vor dispărea, Poliția de Frontieră Română își va păstra atribuțiile în zonele de competență pentru a combate migrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră, conform Codului Frontierelor Schengen.
Documentul subliniază că eliminarea controalelor implică sporirea măsurilor de securitate publică, dată fiind poziția geografică a României, care o plasează la confluența dintre zonele de plecare a migranților (Orient) și destinațiile preferate din Europa Occidentală.
În plus, se va consolida cooperarea transfrontalieră între autoritățile din România, Ungaria și Bulgaria, prin acțiuni comune, supraveghere transfrontalieră și schimburi temporare de polițiști de frontieră.
Echipamentele și infrastructura din punctele de trecere a frontierei care urmează să fie închise vor fi redistribuite instituțiilor publice în funcție de necesitățile operative. Bunurile care nu mai sunt utilizate vor fi valorificate sau transferate conform legislației.
Punctul de trecere Calafat, în regim portuar, este singurul care va rămâne deschis circulației internaționale, subliniindu-se importanța sa strategică.
Integrarea completă a României în spațiul Schengen este un pas istoric, marcând o recunoaștere a eforturilor depuse pentru securizarea granițelor. În același timp, eliminarea controalelor la frontierele interne ridică provocări în privința asigurării ordinii și siguranței publice.
„Cooperarea transfrontalieră în materie de asigurare a respectării legii este esențială pentru a face față amenințărilor de securitate și pentru a asigura buna funcționare a spațiului Schengen. Este esențial ca persoanele să fie împiedicate să se sustragă autorităților prin simpla deplasare dintr-un stat membru în altul. Cooperarea transfrontalieră între autoritățile de frontieră române, ungare și bulgare va contribui la îmbunătățirea prevenirii, a depistării și cercetării infracțiunilor în Spațiul Schengen.
O astfel de cooperare consolidată include acțiuni transfrontaliere între statele membre, cum ar fi urmăririle transfrontaliere și supravegherea transfrontalieră, precum și acțiuni transnaționale, cum ar fi operațiunile comune, care implică trimiterea în misiune temporară a unor polițiști de frontieră în alte state membre. Echipamentele și dotările existente în punctele de trecere a frontierei de stat în discuție vor fi utilizate în cadrul instituțiilor care le au în patrimoniu, în funcție de nevoile operative sau vor fi supuse prevederilor legale referitoare la disponibilizarea, valorificarea și transferul fără plată al bunurilor aflate în administrarea instituțiilor publice. Punctul de trecere Calafat, județul Dolj, în regim portuar, rămâne deschis circulației internaționale.” se arată în nota de fundamentare.
Această decizie reflectă angajamentul României de a respecta standardele Schengen, facilitând în același timp mobilitatea cetățenilor și promovând o cooperare mai strânsă cu statele membre ale Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News