Urmărește dezbaterea live
Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Doctorii români tratează bolnavii nemților. Românii, locul 2 în topul medicilor străini din Germania
WhatsApp
Germania importă masiv medici în alte țări, în contextul în care această țară se confruntă cu un deficit masiv de forță de muncă în domeniul sanitar. Potrivit informațiilor oficiale, în Germania lucrează aproape 5.000 de medici români, locul doi în topul doctorilor străini care au ales să profeseze în această țară. 
Numărul medicilor români din străinătate e tot mai mare (Foto: Unsplash)

Numărul medicilor străini din Germania a crescut semnificativ în ultimii ani, ajungând la un nivel record. Cu toate acestea, experții în domeniu trag un semnal de alarmă și spun că această creștere vine cu anumite probleme.

Conform statisticilor Asociației Medicale Germane, la finele anului 2023 existau 63.763 de medici fără pașaport german care activau în Germania. Numărul s-a dublat față de 2013, când erau aproximativ 30.000 de medici străini, și de șase ori mai mare comparativ cu 1993, când se înregistrau doar 10.000 de medici din alte țări, arată datele citate de publicația Tagesschau.

Siria și România, principalele țări care "exportă" medici în Germania

 

Majoritatea medicilor străini provin din țări UE sau din alte țări europene, precum și din Orientul Mijlociu. Cele mai frecvente țări de origine sunt Siria (6.120 de medici), România (4.668), Austria (2.993), Grecia (2.943), Rusia (2.941) și Turcia (2.628).

Directorul general al Asociației Medicale de Stat din Renania-Palatinat, Jürgen Hoffart, atrage atenția asupra problemelor generate de cunoștințele insuficiente de limba germană ale medicilor străini. Neînțelegerile pot pune viața pacienților în pericol, de exemplu, prin confuzia termenilor medicali, cum ar fi "durere în piept" și "durere abdominală", ceea ce poate duce la diagnosticarea greșită a unui atac de cord.

Hoffart consideră că problema barierelor lingvistice se va accentua în anii următori, din cauza creșterii numărului de medici străini din clinicile și spitalele germane. Lipsa de medici din Germania este un factor major care determină această tendință, nevoia de personal medical neputând fi satisfăcută de absolvenții din țară.

Din cei aproximativ 11.000 de absolvenți anual, o proporție semnificativă nu alege o carieră medicală, mai spune expertul. 

România, printre țările cele mai afectate de exodul medicilor

 

În ultimul deceniu, România a pierdut zeci de mii de doctori, iar impactul acestui exod se resimte puternic. Deși în ultimii 2 ani, această tendință s-a mai temperat, deficitele în anumite specializări medicale sunt evidente și acute, arătând vulnerabilitățile sistemului de sănătate din țară.

Faptul că România se numără printre țările cele mai afectate de exodul medicilor o arată și o analiză realizată de platforma internațională de date Statista. Cu o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori, țara se confruntă cu o situație în care aproape 22.000 de medici români își desfășoară activitatea în străinătate.

Conform aceleiași analize, dacă toți acești medici ar reveni acasă, forța de muncă medicală din România ar crește cu 37%, ceea ce ar putea face o diferență semnificativă în asigurarea serviciilor de sănătate pentru populație.

 

-----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 
  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel