Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Școala românească, hulită în diaspora, apreciată de străini. Claudia Puiu: "Francezii își trimit copiii la facultate în România"
WhatsApp
Claudia Puiu Barraud, președintele Centrului Franco-Român de cooperare economică și culturală Bordeaux, a vorbit, în emisiunea Departe de România, despre cât de apreciată este școala românească de medicină în străinătate. 

Claudia Puiu Barraud este de părere că percepția pe care o au românii din străinătate cu privire la școala și sistemul sanitar din România este una eronată, în contextul în care aceștia sunt tot timpul bombardați cu mesaje negative. 

"Avem nevoie ca atunci când se face campanie electorală, iar noi suntem fini observatori în diaspora, să se oprească să mai transmită acel mesaj: N-avem spitale, n-avem educație, n-am nevoie de spital! Pe ce sunt bolnavă cronic, patolog? Da, am nevoie de spital tot timpul. Poate că ar fi bine să spunem că suntem bine veniți în țară și că există și că și mesajul cel mai important ar fi să spunem că avem niște medici care lucrează non-stop și dorm în picioare.

Avem, pentru că noi știți foarte bine ce fel de medici avem. În Franța este cea mai mare comunitate de medici români din lume. Și cât de buni sunt și cât de performanți sunt. Noi facem lobby pentru ca limba română să fie învățată și de copiii francezi, chiar dacă nu sunt din familii mixte sau din familii române. Tocmai pentru că francezii își trimit copiii la Facultatea de Medicină din România și ar fi un argument puternic, înseamnă dacă ei ar avea posibilitatea să învețe, ar veni la cursuri copiii", spune Claudia Puiu.

"Ce să le spun eu francezilor? Mergeți în România, că nu avem spitale?"

 

"Avem studenți, avem liceeni care în momentul acesta fac pregătire la limba română, pentru că ei vin din sistemul francez, dar au nevoie să facă practică în anul doi și dacă nu știu limba română, nu intră în spitalele românești. Facultatea din România este capabilă să-i pună în teren și să-i învețe practică directă la spital. Mi-a spus un profesor universitar din Franța că ei au parte de un cadavru o dată la 1 an, poate în anul patru de facultate. În România este altfel. Unul dintre primarii importanți din sud-vestul Franței își are copilul la Facultatea de Medicină din Cluj și a luat legătură cu noi ca să îi spunem mai multe informații și să le dea mai multe detalii despre acest act pedagogic prestigios, de performanță din lume.

Cum aș putea să spun altceva despre România? Ce să spun eu acestor francezi? Mergeți în România pentru că n-avem spitale? Asta ar însemna ca eu să calc în picioare niște medici care îmi sunt prieteni. Unii dintre ei în familia mea. Ei au rămas cu toate problemele care le au și lipsurile cu care se confruntă. Ei au rămas în România și își fac treaba", mai spune președintele Centrului Franco-Român de cooperare economică și culturală Bordeaux.

Urmărește emisiunea integrală:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
pixel