Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Schimbare privind cartea de identitate. Traseul care pentru unii era un „coșmar legislativ”, la un pas să fie modificat - VIDEO
WhatsApp
Sunt oameni ai străzii care se confruntă cu o problemă foarte gravă.
Schimbări majore în privința buletinelor de identitate: Ce trebuie să știe părinții a căror copii împlinesc 12 ani

Lipsa unei adrese de domiciliu aduce și absența actelor de identitate, ceea ce înseamnă că în majoritatea cazurilor, persoanele respective nu pot beneficia de servicii educaționale, sociale sau medicale. Mai mult, acest lucru poate duce cu ușurință la situații de discriminare și izolare suplimentară.

Oamenii străzii sunt forțați de actuala legislație deficitară să trăiască într-un cerc vicios, în care absența unei adrese de domiciliu le restrânge semnificativ capacitatea de a obține o carte de identitate și, implicit, de a duce o viață normală.

Simina Tulbure, prima femeie deputat de Diaspora, a fost invitată la emisiunea „Diaspora în Direct”, moderată de jurnalistul Bogdan Bolojan, unde a venit cu o idee extrem de interesantă pentru oamenii fără adăpost. 

„Ne-am gândit și la persoanele fără adăpost care nu pot să obțină acte de identitate, adică obțin doar acte provizorii, cu valabilitate de un an. Și atunci le este afectat accesul pe piața muncii și accesul la diferite servicii. Din acest motiv, am pus într-un proiect de lege obligația primăriilor de a furniza Evidenței Populației o adresă care ar trebui să servească drept adresă de domiciliu pentru aceste persoane”, a zis Simina Tulbure la „Diaspora în Direct”. 

Jurnalistul Bogdan Bolojan a spus că știe mulți oameni aflați în această situație.

„Mi se pare o inițiativă extraordinară. Pe vremea când eram reporter, întâlneam oameni ai străzii, cu studii, care, la un moment dat, au avut o dificultate în viață și au pierdut domiciliul, și de atunci totul a devenit un coșmar pentru că nu mai pot avea buletin. Iar dacă nu ai buletin, nu te angajează nimeni. Este un cerc vicios din care acești oameni nu mai pot scăpa. Mi se pare o inițiativă extraordinară pentru că am văzut situații de acest fel. Când eram reporter, am vorbit cu oameni fără domiciliu care ar fi putut lucra, dar nu aveau buletin. Odată intrați în acest cerc vicios, foarte greu reușesc să iasă”, a zis ziaristul.

Acest proiect a trecut de Senat, dar mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților, a zis parlamentarul REPER.

Vedeți mai multe aici:

 

Cartea de identitate provizorie se eliberează atunci când persoana fizică nu posedă toate documentele necesare eliberării cărții de identitate.

Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate este de un an. Actele se depun la serviciul public comunitar de evidentă a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reședința.

Documente necesare: cererea pentru eliberarea actului de identitate, documentele deţinute, din categoria celor cu care, potrivit legii, se poate face dovada numelui de familie şi a prenumelui, a datei de naştere, a stării civile, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu/adresei de reşedinţă, original şi copie, 3 fotografii color, mărimea 3 × 4 cm, având la bază o bandă albă de 7 mm, chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate provizorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel