Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Laura Kovesi: „'Parchetul nu este destinat femeilor', una dintre primele sentințe pe care le-am auzit când am fost numit procuror“
WhatsApp
Laura Codruța Kovesi, procuror-șef la Parchetul European și fosta șefă a Direcției Naționle Anticorupție a acordat un interviu special, de 8 Martie, publicației italiene Il Sole24 ore. Ea vorbește despre provocările pe care le-a avut ca femeie în lumea Justiției.  
corduta kovesi

„Parchetul nu este destinat femeilor: este una dintre primele sentințe pe care le-am auzit când am fost numit procuror. Aveam 22 de ani și eram hotărât să dovedesc că nu este adevărat, dar a trebuit să lucrez mult mai mult decât colegii mei de sex masculin pentru a o face“, a declarat Laura Kovesi pentru publicația italiană.

Il Sole o descrie pe Kovesi drept „Simbol al anticorupției, foarte iubit de societatea civilă“.  „A trebuit să se confrunte cu intimidări și atacuri. Sub conducerea sa, din 2013, Direcția Națională Anticorupție a României a efectuat mii de investigații transversale din punct de vedere politic, care au afectat primari, miniștri și foști prim-miniștri și au recuperat sute de milioane de euro“, relatează redactorii Il Sole 24 ore.

Acum, ea se confruntă cu o altă provocare: lansarea și conducerea noului Parchet European (Eppo), un organism independent al UE, care va fi responsabil pentru anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează interesele financiare în fața instanțelor din statele participante.

Laura Kovesi: „'Parchetul nu este destinat femeilor'“

 

Il Sole. Care au fost primii dvs. ani de procuror?

Laura Kovesi: La scurt timp după numirea mea am mers la o fabrică, unde a avut loc un accident. Dar când am ajuns, ofițerul de securitate m-a oprit: „Hei fată, azi nu sunt întâlniri cu studenții!”. I-am răspuns că nu sunt student. Dar el a insistat: „Pleacă, trebuie să ajungă procurorul”. Când i-am arătat insigna, explicându-i că sunt procuror, a fost foarte surprins. Mi-am dat seama că, fiind tânără și femeie, îi era greu să mă ia în serios.

Și apoi a devenit prima femeie procuror general ...

Prietenii mei erau, de asemenea, îngrijorați: se temeau că nu voi putea finaliza mandatul. Pentru că eram prea tânăr și pentru că eram femeie. Dar eram hotărâtă să le arăt că greșesc. 

Nu au lipsit amenințările, ea a trebuit să trăiască sub pază. În 2018, postul său de șef al Direcției anticorupție a fost revocat la cererea ministrului justiției și țara sa, România, s-a opus numirii în funcția de șef al Parchetului European. Ce a ajutat-o ​​să avanseze?

Laura Kovesi: În adolescență, jucam baschet într-un orășel din România. Mi-a plăcut sportul, competiția, fair-play-ul, munca în echipă. Ultimii ani au fost cei mai dificili din viața mea personală și profesională. Dar nu sunt obișnuită să fiu descurajată sau să renunț. Sportul m-a învățat că munca, curajul, tenacitatea pot depăși orice prejudecată. A fost un drum lung, cu multe obstacole, dar am încercat întotdeauna să fac o treabă bună: acest lucru mi-a dat puterea de a nu renunța.

Laura Kovesi: „a fi o femeie care lucrează în domeniul justiției înseamnă câștigarea încrederii și, mai presus de toate, menținerea acesteia“

 

Ce înseamnă să fii lider feminin?

Laura Kovesi: Nu știu dacă există o modalitate feminină de a suporta greutatea conducerii. Pentru mine, a fi o femeie care lucrează în domeniul justiției înseamnă câștigarea încrederii celorlalți și, mai presus de toate, menținerea acesteia. Dar ceea ce contează cel mai mult este să nu fii singur. Am fost întotdeauna susținută de mii de oameni care au crezut în lupta împotriva corupției, în statul de drept și în valorile europene. Nu aș fi ajuns acolo unde sunt fără ajutorul lor.

Acum trebuie să facem funcțional Parchetul European. Ar fi trebuit să fie operațional la sfârșitul anului 2020... Dacă ar depinde de noi, am începe mâine. La nivel central suntem pregătiți: procurorii europeni au fost numiți în iulie 2020. Cu toate acestea, lipsește un element cheie: procurorii europeni delegați care trebuie să efectueze anchete în interiorul statelor. Suntem deosebit de îngrijorați de Italia, deoarece este foarte târziu. Mă bazez pe noul ministru al Justiției pentru a accelera procedurile (...).

 

În ce alte țări nu există procurori europeni delegați?

Laura Kovesi: Până acum am numit 32 de procurori delegați din 7 țări: Slovacia, Germania, Estonia, Lituania, Olanda, Republica Cehă și România. Evaluăm candidați din Bulgaria. În majoritatea celorlalte țări procesul este în desfășurare, în timp ce în Italia nu a început încă.

Laura Kovesi: „Vom investiga oameni puternici și bogați. Nu mi-e frică“

 

Cooperarea judiciară nu va fi ușoară. Cum veți lucra?

Laura Kovesi: Procurorul European este un adevărat punct de cotitură. Structura și puterile sunt fără precedent, concepute pentru a avea un impact major asupra investigațiilor transfrontaliere. Va fi ușor? Nu, 22 de state înseamnă 22 de legislații, 22 de proceduri, 22 de structuri, 22 de culturi ... Dar sunt convinsă că suntem gata. Avem concentrarea corectă, spiritul potrivit, determinarea corectă de a reuși. Nu știu o provocare mai interesantă (...).

Desigur, vom investiga oameni puternici și bogați. Nu mi-e frică. Dacă sunteți curajoși și respectați întotdeauna legea, rezultatele bune sunt asigurate“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Interviuri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel