Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis sesizează CCR privind unele prevederi ale Legii Educaţiei Naționale
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională în privinţa unui proiect de lege prin care se stabilesc condiţii speciale de ocuparea unor posturi didactice şi catedre. 

Legea impune personalului didactic, în unele cazuri, să prezinte avize sau acorduri din partea unor autorităţi publice sau persoane juridice de utilitate publică, precum cultele recunoscute oficial de stat.

Potrivit sesizării, natura juridică a avizelor este neclară, întrucât nu rezultă care sunt efectele obţinerii sau neobţinerii lor. Astfel s-ar institui o discriminare a solicitanţilor nejustificată de criterii obiective şi raţionale, potrivit Rador.

Potrivit Administrației Prezidențiale, „considerăm că prin conținutul său normativ, legea dedusă controlului de constituționalitate contravine unor principii constituționale, precum cele referitoare la claritatea și calitatea normelor, la securitatea raporturilor juridice, dar și la egalitatea în drepturi a cetățenilor”.

Klaus Iohannis, nemulțumit de Legea Educației Naționale

 

Administraţia Prezidenţială preciza, la începutul lunii iulie, că Parlamentul a transmis președintelui Klaus Iohannis, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale. Actul normativ implementează o serie de măsuri de încurajare a învățământului de artă și sportiv și impune condiții suplimentare pentru ocuparea posturilor didactice care necesită atestate și avize suplimentare.

„Considerăm că prin conținutul său normativ, legea dedusă controlului de constituționalitate contravine unor principii constituționale, precum cele referitoare la claritatea și calitatea normelor, la securitatea raporturilor juridice, dar și la egalitatea în drepturi a cetățenilor”, susține șeful statului.

Liderul de la Cotroceni a sesizat CCR

 

În opinia sa, legea supusă controlului de constituționalitate impune personalului didactic, în unele cazuri, să prezinte o serie de avize/documente justificative/acord din partea unor terțe entități, fie autorități publice, fie persoane juridice de utilitate publică – cultele recunoscute oficial de stat, după caz. Însă, „norma criticată nu îndeplinește cerințele de claritate și de previzibilitate a legii, prevăzute de art. 1 alin. (5) din Constituție în componenta sa referitoare la calitatea legii, așa cum au fost dezvoltate într-o amplă jurisprudență a Curții Constituționale”, arată Administrația Prezidențială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
pixel